|  Ekonomija

Minimalne zajamčene plače grejo gor

Mesto Seattle povišuje minimalno plačo na 15 dolarjev na uro

Ne, ne pri nas, ampak v epicentru neoliberalizma. Ameriško mesto Seattle bo v naslednjih letih zagotovo doživelo hitrejšo rast števila prebivalcev, saj je mestni svet soglasno potrdil povišanje minimalne zajamčene plače na 15 dolarjev na uro. Župan Ed Murray je napovedal podpis ukrepa, ki ga je sicer med kampanjo pred letom dni napovedoval tudi sam. Seattle s tem postaja ameriško mesto z najvišjo minimalno plačo, čeprav delavci več denarja ne bodo dobili še nekaj let. Zakon, ki začne veljati 1. aprila 2015, predvideva, da morajo podjetja z več kot 500 zaposlenimi plačo povišati v treh letih. Tista podjetja, ki zaposlenim nudijo zdravstveno zavarovanje, imajo štiri leta časa, manjša podjetja pa do sedem let. VEČ>>

Kljub temu so bili predstavniki sindikatov, aktivisti in mestni svetniki navdušeni. Socialistični član mestnega sveta Ksama Sawant je ob tej priložnosti Američane pozval, naj pozabijo na republikance in demokrate, ter na položaje izvolijo več socialistov in drugih neodvisnih kandidatov, s čimer bodo ustavili tekmo proti dnu v Ameriki. Podjetja se z ukrepom večinoma ne strinjajo in lobistična organizacija iz Washingtona Mednarodno franšizno združenje je že napovedala tožbo v njihovem imenu. Zakon naj bi bil škodljiv napad na podjetništvo, ki bo uničil delovna mesta in gospodarstvo.

V ZDA ima trenutno najvišjo minimalno plačo San Francisco (10,74 dolarja na uro). Država Washington, kjer je Seattle, ima 9,32 dolarja na uro, Minnesota je letos plačo povišala za tri dolarje na 9,50 dolarja na uro, kar bo sicer veljalo šele od leta 2016. Država New York ima minimalno plačo določeno pri osmih dolarjih na uro, v prestolnici Albany pa je že predlog, da se poviša na 10,10 dolarja. Župan mesta New York Bill de Blasio se s tem strinja, vendar želi, da lahko lokalne skupnosti ta znesek zvišajo še za do 30 odstotkov.

Kampanjo za povišanje minimalne zajamčene plače je letos močneje zagnal predsednik ZDA Barack Obama, ki poziva države, naj same dvignejo mejo na 10,10 dolarja na uro, če zvezni kongres tega ni sposoben storiti. Na zvezni ravni je minimalna plača sedaj določena pri 7,25 dolarja na uro, Obama pa želi, da se poviša na 10,10 dolarja. Minimalna plača na zvezni ravni pomeni, da je posamezne zvezne države ne morejo znižati, lahko pa zahtevajo od delodajalcev več. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.