|  Ekonomija

Trda prede tudi avstrijskim bankam

Avstrijske banke lani z 930 milijonov evrov izgube

Predsednik združenja bank Willibald Cernko je politiko pozval k zmanjšanju obremenitve bančnega sektorja.

Predsednik združenja bank Willibald Cernko je politiko pozval k zmanjšanju obremenitve bančnega sektorja.
© kleinezeitung.at

Avstrijske kreditne institucije so v letu 2013 ustvarile skupaj 930 milijonov evrov izgube, kažejo podatki združenja avstrijskih bank in bankirjev. Še leto 2012 so banke naših severnih sosedov končale s 3,21 milijarde evrov dobička. S poslovanjem so avstrijske banke lani zaslužile 800 milijonov evrov manj kot v letu poprej. Dobiček iz poslovanja se je namreč znižal za 11,4 odstotka na 6,13 milijarde evrov. VEČ>>

V bančnem združenju so izpostavili, da sta težak položaj v nekaterih državah vzhodne Evrope ter prestrukturiranja banke Hypo botrovala občutnemu zmanjšanju vrednosti kapitala in zvišanju rezervacij za pričakovane izgube z naslova slabe kakovosti kreditov. Z izidom poslovanja niso zadovoljni, poudarjajo pa, da se je od leta 2008 precej zvišal kapital bank.

Sicer pa so v združenju opozorili tudi na ugotovitve svetovalne družbe Oliver Wyman, ki je preučevala, kako na poslovanje avstrijskih bank in na avstrijsko gospodarstvo vplivajo predpisi in davki. Kot so ugotovili, so banke letno obremenjene za okoli 6,7 milijarde evrov. V omenjeni vsoti je med drugim za 640 milijonov evrov bančnih dajatev, 380 milijonov evrov pa bo pobrano za nov evropski sklad za reševanje bank. Predsednik združenja bank Willibald Cernko je tako politiko pozval k zmanjšanju obremenitve bančnega sektorja. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.