Darja Kocbek

 |  Ekonomija

S telefonom nad konkurenco

Ameriški Uber se požvižga na prepovedi

Nobeno podjetje svojih poslov s posredovanjem prevozov prek pametnega telefona ne širi tako hitro kot ameriški Uber. Svoje storitve ponuja v 150 mestih po svetu. Posreduje pa ponudbe zasebnikov, ki so s svojimi avtomobili pripravljeni voziti sopotnike. Tako Uber taksistom jemlje posel. V Hamburgu mu je mestni odbor za promet poslovanje prepovedal, ker vsakdo, ki v Nemčiji za plačilo ponuja prevoze, potrebuje dovoljenje za prevoz oseb, ki pa ga njegovi vozniki večinoma nimajo, piše Spiegel. VEČ>> 

Kdor bo kljub prepovedi v Hamburgu še naprej prek Uberja opravljal prevoze, mu grozi globa v višini 1000 evrov, Uber pa se na odločitev odbora za promet lahko pritoži. Pierre-Dimitri Gore Coty, direktor Uberja za Evropo, pravi, da je Hamburg »napredno in ambiciozno mesto, v katerem inovacije cvetijo«. Uber spoštuje predpise, a bo v Hamburgu še naprej ponujal svoje storitve. V mestu Hamburg so prepričani, da bodo o zadevi na koncu odločala sodišča.

Hamburg ni prvo mesto, kjer se je Uber sprl z oblastmi, tovrstni spori so del njegovega poslovnega modela. Njegova politika je, da svoje storitve začne preprosto ponujati, šele potem začne iskati dovoljenja. Na sedežu podjetja v San Franciscu so prepričani, da so predpisi za prevoz oseb po svetu zastareli, zato je čas za prilagoditev digitalizaciji. Tudi Gore Coty zahteva od mesta Hamburg prilagoditev predpisov »dobi pametnih telefonov«. Poznavalci so prepričani, da bo Uber v Hamburgu prevzel globe, ki jih bodo morali plačevati vozniki, da ti ne bodo prekinili sodelovanja z njim.

Uber, ki je bil ustanovljen leta 2009, je tudi v sporu s taksisti v različnih mestih po svetu. Junija so množično in koordinirano proti temu ameriškemu podjetju protestirali taksisti v Parizu, Londonu, Milanu in Hamburgu. Vlagateljev v Uber to ne moti, saj so mu pravkar zagotovili nova sredstva za širitev poslovanja. Njegova tržna vrednost je ocenjena na 18,2 milijarde dolarjev, kar je enako vrednosti posrednika avtomobilov Hertz. Sveža milijarda dolarjev, ki so jo v Uber pravkar vložili vlagatelji, več kot zadošča za plačilo mnogih odvetnikov in sodnih stroškov za reševanje takšnih sporov, kot ga ima v Hamburgu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.