Denis Vičič, STA

 |  Politika

Sodne počitnice enkrat ovira, drugič ne

© Borut Krajnc

Igor Bavčar in Boško Šrot, ki sta bila pravnomočno obsojena zaradi zlorabe položaja oziroma pranja denarja, še nista dobila poziva, naj odideta v zapor. V zadevi Istrabenz, v kateri sta bila obsojena tudi Kristjan in Nastja Sušinski, vsi še niso dobili sodb. Vse to zaradi sodnih počitnic. A prav med sodnimi počitnicami bo o nekom drugem sodišče vseeno odločalo. Več>>

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota že lani spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, Bavčarja pa obsodilo za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Kot je znano, je do malverzacij prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, povzema STA.

Višje sodišče je v začetku junija sodbo okrožnega potrdilo. Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev. Prvi bo moral vrniti tudi 21 milijonov evrov pridobljene premoženjske koristi.

A to se bo zgodilo šele po tem, ko bodo vsi obsojeni s sodišča prejeli sodbe in kasneje tudi pozive, naj se zglasijo v zaporu.

Kot poroča STA, naj bi se to zaradi sodnih počitnic, ki trajajo od 15. julija do 15. avgusta, zgodilo jeseni.

Še prej, še v času sodnih počitnic, pa bo vseeno delalo vrhovno sodišče. Preučevali bodo zahtevo za varstvo zakonitosti Janeza Janše. To je Janša vložil, ker meni, da se je zakonodaja v njegovem primeru uporabila drugače kot v drugih.

Poleg vrhovnega sodišča, ki bo delalo še takrat, ko sicer ne, je izredno hitro o ustavni pritožbi Janše odločalo tudi ustavno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.