Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Bo Dublin novi London?

Bankirji svarijo Britance pred posledicami izstopa iz EU

V primeru izstopa Velike Britanije iz EU London položaja kot najpomembnejše evropsko finančno središče ne bo izgubil čez noč.

V primeru izstopa Velike Britanije iz EU London položaja kot najpomembnejše evropsko finančno središče ne bo izgubil čez noč.
© Reuters

Do konca leta 2017 bodo Britanci lahko na referendumu odločali, ali želijo ostati v EU ali ne, jim je obljubil premier David Cameron. Menedžerji največjih bank so se že sedaj začeli pripravljati na posledice, če bo večina volivcev glasovala za izstop Velike Britanije iz EU. Ameriške velebanke Morgan Stanley, Citigroup in Bank of America so po poročanju die Welt že napovedale, da bodo preselile evropski sedež iz Londona, če Velika Britanija ne bo več članica EU. VEČ>>

London je zdaj najpomembnejše finančno središče v EU, zato imajo vse najpomembnejše banke iz ZDA in Azije tam svoje evropske sedeže, Frankfurt in Pariz sta zanje drugi in tretji najpomembnejši finančni center v Evropi. Vsakdo, ki hoče v Evropi delati kaj resnega, mora zdaj biti prisoten v finančnem središču London. Z izstopom Velike Britanije iz EU se to utegne spremeniti s tem, da ni nujno, da bodo velebanke svoje evropske sedeže selile v katerega od finančnih središč v celinski Evropi. Glavna kandidatka za preselitev je Irska, ki ima podobno davčno zakonodajo in finančni nadzor kot velja v Londonu. Irsko glavno mesto Dublin tako lahko postane naslednik Londona.

Že dalj časa je mogoče opaziti, da bankirji že močno lobirajo proti izstopu Velike Britanije iz EU. V anketi lobistične skupine TheCityUK se je lani 84 odstotkov vodilnih bankirjev v londonskem finančnem središču zavzelo za to, da Velika Britanija ostane v EU. Da bi izstop iz EU londonskemu finančnemu središču zelo škodil, pravi Michael Sherwood, član poslovodnega odbora investicijske banke Goldman Sachs. V banki še ne želijo povedati, ali že imajo pripravljene scenarije za primer, da bo večina Britancev glasovala za izstop iz EU. Za ameriške velebanke je London drugo najpomembnejše središče za domačim New Yorkom.

Da Velika Britanija ni prevzela evra, ki je druga najpomembnejša svetovna valuta, Londonu kot finančnemu središču ni škodovalo. V primeru izstopa Velike Britanije iz EU London položaja kot najpomembnejše evropsko finančno središče ne bo izgubil čez noč. Vsekakor bo treba počakati, kako bodo svarila bankirjev vplivala na odločanje Britancev. Britanska evropska poslanka Sharon Bowles pa je že posvarila, da so bankirji v javnosti na splošno tako zelo osovraženi, da bodo ljudje potem, ko jim bodo povedali, da mora Velika Britanija ostati v EU, rekli, da je treba izstopiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.