STA, MM

 |  Ekonomija

Zlate vize za bogatejši proračun

Portugalska z "zlatimi vizami" zaslužila več sto milijonov

Namig novemu mandatarju Cerarju: Portugalska vlada je želela z izdajo vizumov bogatašem v državo letos pritegniti okoli 500 milijonov evrov. A so bila pričakovanja močno presežena. Omenjena vsota je bila namreč prekoračena že prej kot v prvih sedmih mesecih. Če bo šlo tako naprej, bi se lahko po tej poti v državo do konca leta stekla več kot milijarda evrov. VEČ>>

Portugalska je s svojim programom podeljevanja "zlatih viz" doslej zaslužila 817 milijonov evrov. Večino viz v programu, namenjenemu bogatašem, so pridobili Kitajci. Tako imenovane "zlate vize" so postale eden najpomembnejših dejavnikov Portugalske za privabljanje tujih neposrednih investicij. Interesenti iz držav zunaj EU si lahko s takšno vizo zagotovijo neoviran dostop do vseh držav članic schengenskega območja. Prav tako viza omogoča bivanje njihovim družinskim članom, zato se številni za program odločijo, da bi svojim otrokom zagotovili dostop do evropskih univerz.

Za pridobitev vize imajo sicer vlagatelji tri možnosti: lahko kupijo najmanj pol milijona evrov vredno nepremičnino, vložijo najmanj milijon evrov v portugalsko podjetje ali ustvarijo najmanj 10 delovnih mest. V zameno pridobijo enoletno dovoljenje za bivanje, ki ga lahko podaljšujejo za dve leti, če le na Portugalskem preživijo vsaj sedem dni v letu. Prvi, ki je pridobil zlato portugalsko vizo, je bil indijski poslovnež Muthu Nesamanimaram. Lani marca mu je vizo v New Delhiju osebno izročil takratni portugalski zunanji minister in sedanji namestnik premiera Paolo Portas.

Sicer pa je Muthu Nesamanimaram, ki je v Portugalsko že pred pridobitvijo vize vložil 50 milijonov evrov, odprl več sto delovnih mest in kupil tri hotele, doslej bolj izjema. Od 817 milijonov evrov, ki so se po tej poti letos stekli v državo, jih je namreč 749 milijonov odpadlo na posle z nepremičninami. V letošnjem letu je Portugalska do konca julija izdala 1360 zlatih viz, od tega 1101 Kitajcem. Sledilo je 43 premožnih Rusov in 38 Brazilcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.