Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Skladi hedge na dolgi rok niso donosni

Malo je dokazov, da je izbor skladov na podlagi uspešnosti strategija, ki ji gre slediti

Sklad Pershing Square, ki ga vodi Bill Ackman, je v prvih sedmih mesecih letos ustvaril donos v višini 26 odstotkov in s tem prehitel večino konkurentov med skladi hedge. Takšni donosi so razlog, da se zasebni investitorji odločajo za naložbe v sklade hedge. Tovrstne naložbe iščejo zato, ker centralne banke od Washingtona prek Londona in Frankfurta do Tokia ohranjajo obrestno mero na rekordno nizkih stopnjah. V takšnih razmerah se naložbe v kreditiranje investicij ne izplača. VEČ>>

Anketa, ki jo je družba Prequin izvedla med 100 menedžerji skladov, je pokazala, da je skoraj vsak drugi upravljavec sklada v prvi polovici leta 2014 zabeležil pritok kapitala od bogatih zasebnih vlagateljev. Markus Gärtner na spletni strani Aktionaersforum  ob tem ugotavlja, da je najnovejši uspeh skladov hedge, ki so postali magnet za naložbe kapitala, v izrazitem nasprotju z njihovo učinkovitostjo. To izhaja iz poročila družbe Commonfund, ki za 1500 velikih strank upravlja skupaj 25 milijard dolarjev.

Študija z naslovom Lov na zmagovalce, izziv in tveganja navaja, da so naložbe v izbor najbolj učinkovitih skladov hedge lahko uspešne le na kratek rok za obdobje do 18 mesecev. Naložba v izbor učinkovitih skladov lahko v 18 mesecih prinese donos v višini 13 odstotkov, donos vseh skladov hedge v tem obdobju pa je 10,6 odstotka. V obdobju več kot 36 mesecev je izbira najbolj uspešnih skladov lahko slabša od izbire skladov, ki so izbrani naključno.

Razlog za to so nestabilni trgi in koncentracija naložbenikov na zelo kratke časovne roke, ko ocenjujejo in izbirajo sklade hedge za svoje naložbe. Malo je dokazov, da je izbor skladov na podlagi uspešnosti strategija, ki ji gre slediti. Markus Gärtner piše, da to ni dobra novica za investitorje, ki iščejo naložbe za več let. Poleg tega veliko skladov hedge zahteva, da stranke svoja sredstva vanje naložijo vsaj za eno leto. Pogosto je te naložbe po izteku pogodbe mogoče dvigniti postopoma v več četrtletjih.

Avtorji študije dodajajo, da se investitorjem ni treba zanašati le na naključje, v pomoč jim je lahko tudi tako imenovani alfa faktor. Toda kako ga je mogoče izračunati, ostaja sporno. Sami analitiki družbe Commonfund priznavajo, da ta faktor močno variira s časom in zelo niha. Bill Ackman je recimo zaradi izgub z naložbami v družbi J. C. Penney in Herbalife lani ustvaril donos v višini 9,3 odstotka, kar je manj kot vodilni indeksi na Wall Streetu. Letos pa mu gre do zdaj zelo dobro.

Legenda v poslu skladov hedge John Paulson, ki je s kratkoročnimi naložbami na nepremičninskem trgu v ZDA v času finančne krize zaslužil milijarde dolarjev, je v letih 2011 in 2012 imel visoke izgube, ker je prezgodaj stavil na gospodarsko okrevanje ZDA. Da že zdaj niso vsi naložbeniki osredotočeni na kratkoročne naložbe, po besedah Markusa Gärtnerja kaže drug primer: Skupina Och-Ziff Capital Management, ki je eden največjih skladov hedge na svetu, letos s padcem tečaja za 13,4 odstotka ni uspešna. Po poročanju CNBC so investitorji v prvih šestih mesecih letos v to družbo kljub temu naložili dodatne milijarde, v glavnem v izvedene finančne instrumente iz listninjenih kreditov in nepremičninske vrednostne papirje. Och-Ziff Capital Management naložbenike namreč prepričuje, da na dolgi rok lahko blesti z zmernimi a stalnimi donosi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.