TK, STA

, 08:30  |  Svet

Ostrejši ukrepi proti eboli

Francija, Češka in Italija so zaradi ebole napovedale poostren nadzor na letališčih. V slovenski letališki in pomorski službi zagotavljajo, da imajo v sodelovanju z zdravstvenimi ustanovami predpisane ukrepe za ravnanje v primerih, da bi se med potniki pojavil sum na okužbo z ebolo. Več>>

Po preplahu pred ebolo – v Španiji se je okužila medicinska sestra, ki je v bolnišnici v Madridu skrbela za bolnika z ebolo, so nekatere evropske države zaostrile nadzor. Francija je napovedala, da bo začela izvajati zdravstvene preglede potnikov, ki bodo na francoska letališča prispeli iz prizadetih območij. Tudi češki premier Bohuslav Sobotka je napovedal, da bodo morali vsi potniki, ki bodo prispeli na praško letališče, izpolniti vprašalnik. Potnikom iz zahodne Afrike bodo izmerili temperaturo, da bi hitreje odkrili morebitne primere okužbe z ebolo. Za podobne ukrepe se je odločila italijanska vlada, predvsem zato, ker je Italija pogosto prva vstopna točka za številne afriške begunce in migrante, ki potujejo proti Evropi. V Veliki Britaniji poostren nadzor že izvajajo na londonskem letališču Heathrow, do konca tedna ga bodo razširili še na drugo londonsko letališče Gatwick in na vlake Eurostar, ki otok povezujejo s Francijo in Belgijo.

Na slovenskem ministrstvu za zdravje poudarjajo, da je tveganje za prebivalce Slovenije zaenkrat še vedno izjemno majhno, vendar pa vedno obstaja možnost, da bolezen v državo vnese potnik, ki prispe z letalom ali ladjo. Zato je zmogljivost in pripravljenost služb na mednarodnem letališču in v pristanišču okrepljena. Kot smo že pisali v Mladini, bi bil naš zdravstveni sistem verjetno brez težav sposoben preprečiti širjenje okužbe, če bi se zgodilo, da bi prenašalec ebole prišel do Slovenije.

Danes se bodo sicer v Bruslju sestali ministri za zdravje članic EU na posebnem srečanju o eboli. Govorili bodo o morebitni okrepitvi nadzora nad potniki iz afriških držav, ki jih je ebola najhuje prizadela.

Po najnovejših podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je do 12. oktobra zaradi ebole umrlo 4493 ljudi, v sedmih državah pa so zabeležili 8997 primerov okužbe s tem smrtonosnim virusom. Med državami je ebola najbolj prizadela Liberijo, sledita ji Sierra Leone in Gvineja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.