Tamara Kajtazović, STA

, 07:45  |  Ekonomija

Jazbec ne izključuje nove dokapitalizacije bank

Guverner Boštjan Jazbec je na seji komisije Državnega zbora za nadzor javnih financ dejal, da ni izključeno, da Banka Slovenije v prihodnje ne bo zahtevala dodatnih dokapitalizacij v slovenskih bankah - ne le državnih, ampak vseh bankah, ki delujejo na ozemlju države. Nadaljnje potrebe po dokapitalizaciji bodo odvisne od uspešnosti postopkov prestrukturiranja slabih terjatev, ki pa so v Sloveniji nujno vezane na prestrukturiranje podjetij.

Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Janko Medja je sicer dejal, da kljub dejstvu, da tako NLB kot Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) stresnih testov Evropske centralne banke (ECB) nista uspešno prestali, to ne pomeni, da bosta potrebovali dodatni kapital. »ECB ne zahteva kakršne koli dokapitalizacije, ta na podlagi teh stresnih testov ni potrebna,« je zagotovil. NLB se po besedah Medje v zadnjem letu aktivno osredotoča na prestrukturiranje gospodarstva in pri tem beleži uspeh. »V Sloveniji se pri finančnih prestrukturiranjih nahajamo nekaj čez sredino naloge, poslovna prestrukturiranja pa še zaostajajo, a se trend tudi tu izboljšuje,« je ocenil.

Jazbec je dejal, da se Slovenijo pogosto primerja z Irsko in Portugalsko, vendar po njegovem mnenju finančna situacija ni enaka. »Tam so slabe terjatve vezane predvsem na naložbe v nepremičninski sektor. V Sloveniji pa je večina vezana na slaba posojila podjetjem, zato je kompleksnost prestrukturiranja večja,« je poudaril.

Predsednik uprave NKBM Aleš Hauc je izpostavil aktivnosti revizije NKBM in aktivno prestrukturiranje banke v smislu zniževanja tvegane aktive, zmanjševanja števila poslovalnic in zaposlenih, nižanja stroškov in konsolidiranja skupine. Tudi po prenosu dela slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v NKBM ostal del slabih posojil, je opozoril Hauc. Glede možnosti zmanjševanja deleža slabih posojil pa je izpostavil tri - prestrukturiranje podjetij, preoblikovanje terjatev v kapital in prodajo slabih posojil.

SID je po drugi strani banka, ki je stresne teste ECB uspešno pristala. Predsednik njene uprave Sibil Svilan je dejal, da je SID tako prispevala h krepitvi zaupanja v bančni sektor.

Predsednik Združenja bank Slovenije France Arhar pa je opozoril, da je banka živ mehanizem. »Tisti, ki reče, da je zgodba končana, se najbolj moti. Če si lastnik, moraš na to računati,« je opozoril. Prepričan je, da bo še nešteto takih razprav, dokler bo lastnik država.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.