Denis vičič, sta

 |  Ekonomija

Šrot obsojen še zaradi zlorabe položaja pri menedžerskem prevzemu Pivovarne Laško

© Arhiv Mladine

Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško, ki je bil zaradi zlorabe položaja pri preprodaji delnic Istrabenza obsojen na pet let in 10 mesecev zapora, bo moral v ječi ostati še dlje. Sodišče ga je na štiri leta in šest mesecev zapora obsodilo še zaradi zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema Pivovarne Laško, skupaj pa na devet let in devet mesecev zapora. Sodba še ni pravnomočna.

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Ta sredstva so šla za poplačilo prevzema pivovarne.

Sodišče je za krivega pomoči pri zlorabi spoznalo nekdanjega direktorja Infond holdinga Matjaža Rutarja. Obsodili so ga na dve leti in šest mesecev zapora. Kot navaja obtožnica, je Rutar Šrotu dal na razpolago družbo Infond Holding za zlorabo položaja, podpisal pa je tudi vse posojilne pogodbe, poroča STA.

Šrotovo svetovalko, ki je prenašala njegova navodila vodilnim v skupini, je sodišče oprostilo.

Pravna oseba Atka-Prima je odgovorna za zlorabo položaja, zato mora plačati denarno kazen v višini 250 tisoč evrov, še poroča STA.

V zadevi Istrabenz je bil Šrot obsojen na pet let in deset mesecev zapora. Do kaznivih dejanj v tem primeru je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.