Denis Vičič, STA

 |  Politika

Na Finskem znova o podkupovanju v Patrii

Od jutri pa tja do sredine aprila naj bi trajal proces na drugostopenjskem sodišču v mestu Turku, v sklopu katerega bo finsko tožilstvo ponovno poskušalo prepričati sodišče, da je peterica nekdanjih visokih uslužbencev podjetja Patria pri prodaji osemkolesnikov Sloveniji podkupovala slovenske uradnike. Do ponovne predstavitve dokazov bo prišlo zaradi pritožbe tožilstva čez razsodbo prvostopenjskega sodišča, ki je januarja 2014 obtožence oprostilo. Sodba naj bi bila znana poleti.

Na zatožno klop bodo znova sedli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen in direktor prodaje Tuomas Korpi, za katere tožilstvo zahteva po dve leti zaporne kazni. Za glavnega finančnega direktorja Kaija Nurmija je tožilstvo nadaljnji pregon opustilo, sicer pa zahteva še pol milijona evrov kazni za Patrio, piše STA.

Nekdanji visoki predstavniki Patrie so bili obtoženi podkupovanja slovenskih predstavnikov, da bi dosegli izbiro Patrie za nakup 135 oklepnikov za Slovensko vojsko. Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov. Obtoženi so krivdo ves čas zanikali.

Kot je za STA pojasnil glavni finski tožilec tega primera Jukka Rappe, bo pritožbeni postopek dejansko »neke vrste ponovno sojenje, s ponovno predstavitvijo dokazov s strani tožilstva in obrambe«. Obravnave bodo potekale dvakrat tedensko, nato pa bo trajalo še dva do tri mesece do razsodbe, je še pojasnil Rappe. Razsodba bo pravnomočna, nanjo bo pritožba možna le, če jo bo finsko vrhovno sodišče dovolilo.

Prejšnji teden je sicer finsko okrožno sodišče, na katerem je bil obravnavan sum podkupovanja Patrie v Sloveniji, obsodilo Heikkija Hulkkonena in Reija Niittynena na 20 mesecev pogojne zaporne kazni zaradi korupcije pri prodaji osemkolesnikov Hrvaški.

V Avstriji je bil aprila 2013 zaradi korupcije pri poslu s Slovenijo na prvi stopnji obsojen glavni posrednik Patrie Wolfgang Riedl, v Sloveniji pa junija 2013 nekdanji slovenski premier Janez Janša ter Ivan Črnkovič in Tone Krkovič.

V Avstriji se pritožbeni postopek še ni končal, v Sloveniji pa sta obsodilno sodbo potrdila tudi višje sodišče v Ljubljani in vrhovno sodišče. Zadeva je zdaj pred ustavnimi sodniki, ki so do končne odločitve zadržali izvrševanje sodbe Janši.

Več o aferi Patria>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.