Tamara Kajtazović

 |  Svet

Brezpilotni letalniki v boju proti goljufivim študentom

Potem ko so brezpilotni letalniki postali orodje za provokacijo na različnih javnih prireditvah, ali ko so fotografom omogočili dokumentiranje zapuščenih mest in opustošenih krajev, sedaj te naprave dobivajo novo »odgovornost«: preprečevanje goljufanja kitajskim študentom pri reševanju izpitov.

Kot piše AlJazeera, je brezpilotni letalnik najnovejše orožje v boju proti prepisovanju oziroma goljufanju na nadvse pomembnih kitajskih sprejemnih izpitih za univerze. Izpit morajo pisati skorajda vsi kitajski maturantje, rezultati pa so ključni kriterij pri vstopu na univerzo.

Brezpilotni letalnik s šestimi propelerji je preletaval dva izpitna centra v kitajski provinci Henan in skeniral za kakršnekoli nenavadne signale z naprav, ki bi jih študentje lahko pretihotapili na letni izpit. Letalnik na prvi dan izpita ni zaznal nobenih tovrstnih signalov.

Kot smo že pisali, sicer tehnologija brezpilotnih letalnikov straši oblasti po vsem svetu, ki skušajo najti načine, kako te naprave omejiti. Brezpilotni letalniki nad francoskimi jedrskimi elektrarnami so na primer prestrašili francoske oblasti do te mere, da so na pomoč poklicale strokovnjake, ki naj bi jim pomagali pri zagati, kako se spopasti z nadležnim, nezaželenimi brezpilotnimi letalniki. Rešitve zaradi groženj brezpilotnih letalnikov iščejo tudi druge države, na primer ZDA in Kitajska: kitajski mediji so poročali o laserskem orožju, ki lahko v radiju dveh kilometrov zazna in sestreli manjši brezpilotni letalnik. Proizvajalci teh letečih naprav pa so v programsko opremo že vključili posodobitev, ki bo onemogočala preletavanje določenih stavb in zemljišč (recimo nad Belo hišo in letališči).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.