Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Kako dolgo bo Supervizor še nedostopen?

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri ponovni vzpostavitvi aplikacije Supervizor aktivno sodeluje z ministrstvom za javno upravo. Dolgotrajnost prenosa opravičujejo s tehnološko specifiko izvedbe Supervizorja. Ta naj bi bil po prvotnih ocenah nedostopen do septembra. Napovedani večmesečni izpad je sprožil burne odzive civilne sfere. Vrstijo se številni pozivi pristojnim, naj čim prej znova vzpostavijo dostop do aplikacije, ki omogoča jasen vpogled v porabo javnega denarja in od ponedeljka ne deluje zaradi prenosa na nov strežnik.

Doslej je namreč aplikacija gostovala na strežniku zunanjega, zasebnega ponudnika, zdaj pa jo bodo prenesli na državni strežnik pri ministrstvu za javno upravo. V ponedeljek so pojasnjevali, da so v zaključni fazi šele tehnični dogovori o prenosu, sedaj pa naj bi se prenos aplikacije na njihov strežnik začel že v sredo. Centralna infrastruktura ministrstva za javno upravo nima pripravljenih tehnoloških okolij in postopkov za tehnologije, ki jih uporablja aplikacija Supervizor. Zato je treba izvesti prilagoditve na obeh straneh, na strani aplikacije in na strani infrastrukture, ki pa zahtevajo svoj čas. Posebna zgodba je tudi integracija s podatkovnimi viri, iz katerih Supervizor črpa podatke.

V povprečju se sicer časi prenosov podobnih baz podatkov na infrastrukturo ministrstva po njihovih navedbah gibljejo okoli 14 dni, pri čemer je čas odvisen od arhitekture in namembnosti aplikacije. »Vsakdo, ki se vsaj malo resno ukvarja z informacijsko tehnologijo ve, kako potekajo prenosi strežniške infrastrukture. Časi nedelovanja se pri resnih sistemih merijo v sekundah ali minutah, definitivno pa prenos strežnika od enega ponudnika k drugemu ne traja več kot nekaj dni,« na spletnem portalu podcrto.si piše Matej Kovačič in nadaljuje »odziv KPK in MJU tako kaže zgolj na to, da se KPK na prenos aplikacije Supervizor sploh ni pripravila. Ali je temu vzrok popolna neizkušenost in nesposobnost ali pa morda »nenaden spor«, ki ga KPK sicer javno zanika, je pravzaprav nepomembno.«

Pri Mirovnem inštitutu so pozvali pristojne, naj nemudoma poskrbijo vse za nemoteno delovanje. Vsako onemogočanje njegovega delovanja je po njihovem mnenju dejanje proti demokratičnim dosežkom Slovenije. Na nesprejemljivost situacije so opozorili tudi pri Transparency International Slovenija in dodali, da prenos ene aplikacije na drug strežnik načeloma traja največ en dan in da vodstvo KPK očitno ni bilo pripravljeno na takšno situacijo.

Oglasili so se tudi v Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije, kjer so izpostavili, da so novinarji preko Supervizorja sledili toku denarja od države v zasebni sektor ter razkrivali povezave in mreže med politiko, gospodarstvom, odvetniškimi pisarnami, in tudi posamezniki. Prav zato je po njihovi oceni nesprejemljivo, da bi Supervizor postal žrtev nesoglasij pristojnih institucij glede varovanja zasebnosti in tehničnih problemov, na katere se izgovarja predsednik komisije Boris Štefanec.

Pravosodni minister in bivši predsednik KPK Goran Klemenčič obljublja, da se bo tudi kot član vlade zavzel za čimprejšnjo ponovno vzpostavitev aplikacije, ki ponuja vpogled javnosti v porabo javnega denarja. Ob tem pa opozarja, da mora biti Supervizor trajnostno financiran. Ključna pri njegovemu delovanju in širitvi mora biti civilna družba v povezavi z državnimi organi.

Ko bo Supervizor vnovič vzpostavljen, ga bodo upravljali na KPK, s čimer naj bila zagotovljena neodvisnost Supervizorja. Prav tako bodo vse podatke takoj posodobili.

V Mladini smo sicer že pisali o domnevnih nepravilnostih v zvezi z objavo podatkov o plačilnih transakcijah iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb ter začasni nedostopnosti podatkov o plačilih podjemnih in avtorskih pogodb.

Posodobljeno ob 14:30: Predsednik KPK Boris Štefanec je v izjavi za medije zatrdil, da bo Supervizor ponovno deloval pred septembrom. Ni pa znal povedati, kdaj to bo. Pojasnil je še, da sam navodila za ugasnitev aplikacije v ponedeljek ni dal. Na vprašanje, zakaj mrk traja tako dolgo, je odgovoril, da so to tehnične stvari, na katere težko odgovarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.