Neža Mlakar, STA

 |  Svet

ZN terjajo globalen odgovor na begunsko krizo

© Matic Zorman

Posebni predstavnik ZN za migracije in razvoj Peter Sutherland je danes terjal »globalen odziv« na begunsko krizo, ki trenutno pretresa Evropo. Po njegovo bi morale svoj del bremena in odgovornosti prevzeti vse države na svetu, ne glede na geografsko lego. Kot je še ocenil, pošiljanje denarja v države, kot je Sirija, ne more nadomestiti sprejema beguncev.

»Morali bi imeti evropski odgovor kot del globalnega odgovora,« je prepričan Sutherland. Po njegovih besedah bi bilo smiselno sklicati mednarodno konferenco, na kateri bi žaromet usmerili proti vsaki državi in od nje zahtevali, da prevzame svoj del naloge in sprejme določeno število beguncev. Države, ki mejijo na Sirijo, se spopadajo z več kot štirimi milijoni sirskih beguncev, ki so pobegnili iz domovine, v kateri že več kot štiri leta divja krvava državljanska vojna. Evropa se medtem sooča z več sto tisoč begunci, ki preko Sredozemlja in Balkana derejo na staro celino.

Visoki predstavnik ZN je na torkovi novinarski konferenci v Ženevi ocenil, da bi vse države na svetu morale prevzeti svoj del beguncev, ne glede na geografsko bližino kriznih držav, kot je Sirija. Spomnil je na to, da so bili begunci iz Vietnama, ko je tam pred desetletji divjala vojna, dobrodošli povsod po svetu. Podobno je bilo po revoluciji na Madžarskem leta 1956, ko so o porazdelitvi 200.000 ljudi, ki so bežali pred sovjetskim zatrtjem vstaje, razpravljali na mednarodni konferenci. Menil je, da bi ta recept bi lahko uporabili tudi tokrat.

Opozoril je še, da pošiljanje denarja za pomoč Sircem vlade ne bi smele enačiti s sprejemom beguncev. »Kupovati si izhod iz tega ni dovolj,« je poudaril in prst uperil proti bogatim zalivskim državam ter tudi proti ZDA in Veliki Britaniji. Kritičen pa je bil tudi glede porazdelitve beguncev med državami članicami EU, saj jih trenutno zgolj pet držav članic sprejme skoraj tri četrtine, medtem ko druge ne sprejmejo »praktično nikogar«. Posebej oster je bil do Madžarske, ki namesto da bi sprejela pomoči potrebne, gradi ograje na mejah. V Mladini smo pisali o tem, da madžarska vlada poleg ograje na mejo pošilja tudi posebno policijsko enoto, ki naj bi bila »bolj učinkovita«. Poročali smo tudi o odprtem pismu o beguncih, namenjeno Cerarju, v katerem podpisniki opozarjajo, da se države EU, med katerimi je tudi Slovenija, neustrezno odzivajo na begunsko problematiko.

Sutherland je obenem terjal občutno več denarja za agencije ZN in druge organizacije, ki skušajo pomagati Sircem. Agencija ZN za begunce (UNHCR) je v torek posvarila, da so operacije pomoči za sirske begunce močno »podhranjene« in da se ti vse bolj utapljajo v revščini, zaradi česar se tudi vse bolj množično podajajo na obupan beg proti Evropi.Svetovni program za hrano (WFP) pa je sporočil, da bo moral zaradi premalo denarja razpoloviti svojo pomoč v hrani za 1,3 milijona sirskih beguncev, ki morajo večinoma že sedaj preživeti z vsega 44 evrskimi centi na dan, poroča AFP.

ZN so v torek v Ženevi objavili najnovejše številke o beguncih, ki so letos prek Sredozemlja že dosegli Evropo. Skupno je Sredozemlje prečkalo 381.411 beguncev, od tega jih je 2850 umrlo. V Grčijo je pribežalo 258.364 beguncev, 121.000 v Italijo, 1953 v Španijo, 94 pa na Malto. Skoraj 70 odstotkov beguncev, ki so prišlo v Grčijo, je v Evropo pribežalo zaradi državljanske vojne v Sirijo.

V aktualni številki Mladine o begunski krizi piše Marcel Štefančič jr.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.