Neža Mlakar, STA

 |  Ekonomija

Heineken objavil ponudbo za prevzem preostanek delnic Pivovarne Laško

© Twitter

Nizozemsko pivovarsko podjetje Heineken je včeraj objavilo ponudbo za prevzem preostanek delnic Pivovarne Laško. Heineken v pivovarni že ima večinski lastniški delež, to je 4.673.941 oz. 53,43 odstotka vseh delnic. Za vsako delnico sedaj ponuja 25,56 evra. V včerajšnjem Delu so pisali, da je ponudba veljavna od današnjega dne do 15. januarja do 12. ure.

Prevzemna ponudba se nanaša na preostalih 4.073.711 delnic družbe. Za delnico nizozemsko podjetje ponuja ceno 25,56 evra, kolikor je znašala tudi pri pridobitvi večinskega deleža od konzorcija prodajalcev spomladi letos. Nizozemski pivovarski velikan je namreč aprila s konzorcijem, v katerem so bili Družba za upravljanje terjatev bank, Kapitalska družba, Alpen invest, Abanka, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Banka Koper in Sklad obrtnikov in podjetnikov, podpisal pogodbo o prodaji 51,11-odstotnega deleža v Pivovarni Laško. O tem smo poročali tudi v Mladini. Kupnino, vredno 114,8 milijona evrov, je nato nakazal oktobra. Heineken je predhodno pridobil tudi okoli 2,3 odstotka delnic pivovarne (med drugim delnic v lasti KD Skladov), tako da je imel ob objavi prevzemne ponudbe v lasti 53,43-odstotni delež, za katerega je odštel skupno 119,5 milijona evrov. Heineken je tudi poplačal dolgove Laškega do bank. S tem je Pivovarni Laško zagotovil 141 milijonov evrov, Pivovarni Union pa 44 milijonov evrov.

Prevzemnik sedaj ponuja plačilo celotne cene v denarju. Izjavil je tudi, da za pridobitev finančnih virov za plačilo kupnine za delnice ni dal ali se zavezal dati v zastavo ali zavarovanje delnic Pivovarne Laško, ki jih še nima v lasti, ali druge oblike premoženja ciljne družbe.

Novi lastniki so prejšnji teden izpeljali skupščini družb Pivovarna Laško in Pivovarna Union, na katerih so med drugim imenovali nove nadzornike in podaljšali mandat upravi s pet na sedem let. Bodoča skupna pivovarna se bo imenovala Pivovarna Laško Union, njen sedež pa bo v Ljubljani. Heineken bo po napovedih obdržal obe proizvodnji ter blagovni znamki Laško in Union. Družbo bo vodil dosedanji predsednik uprav Laškega in Uniona Dušan Zorko.

O tem, kako je več kot polovica najkakovostnejših slovenskih izvirov vode že v lasti tujih korporacij, je maja letos pisal Borut Mekina. Več kot 95 odstotkov piva sestavlja namreč voda, je zapisal. »Multinacionalka Heineken, ki je minuli mesec kupila skupino Laško, seveda ni kupila pivovarn. Teh imajo po svetu, v 70 državah, že 165. Če bi potrebovala še dve pivovarni, bi si ju lahko zgradila. Ne, kupila je predvsem izvire vode, skupaj s koncesijo za njihovo izkoriščanje.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.