Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Erdogan napovedal odstop, če bo dokazano, da Turčija trguje z nafto z IS

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je pripravljen odstopiti, če bodo dokazane trditve ruskega predsednika Vladimirja Putina, da Turčija z džihadisti Islamske države trguje z nafto. »Rekel bom nekaj zelo močnega. Če bo to dokazano, plemenitost našega naroda zahteva, da ne bi več ostal na položaju,« je dejal Erdogan ob robu podnebnega vrha v Parizu, ki se ga je udeležil tudi Putin, je poročala turška državna tiskovna agencija Anatolia. Po sestrelitvi ruskega letala na sirsko-turški meji je Putin v minulih dneh že obtožil oblasti v Ankari, da so pomagači teroristov in da IS nafto izvaža preko Turčije.

Putin je pred tem obtožil Ankaro, da je pred tednom dni sestrelila rusko vojaško letalo, da bi zavarovala »dobavne linije nafte Islamske države do Turčije, ki vodijo do pristanišč, kjer jo naložijo na tankerje«. Glede sestrelitve ruskega letala sta se na Twitterju prepirala tudi Aleksis Cipras in turški predsednik vlade Ahmet Davutoğlu.

Putin je dodal, da so prejeli dodatne podatke, ki »na žalost potrjujejo, da to nafto, ki je proizvedena na ozemlju pod nadzorom IS in drugih terorističnih organizacij, v Turčijo prevažajo na industrijski ravni«.

Erdoğan je v odzivu dodal, da je treba ostati potrpežljiv in ne dajati čustvenih izjav. Poudaril je, da Turčija nafto in zemeljski plin uvaža po zakonitih poteh. »Tega ne počnemo s terorističnimi skupinami, to morajo vsi vedeti.« Spletna stran BBC-ja pa poroča o izjavi turškega predsednika, v kateri opominja Rusijo, »da je potrebno obtožbe podkrepiti z dokazi«.

Turški premier Ahmet Davutoğlu pa je danes pozval Rusijo, naj namesto »neutemeljenih obtožb« raje ponovno vzpostavi možnost za dialog. »Morali bi sesti za mizo in se pogovoriti, kaj naj storimo, namesto neutemeljenih obtožb.«

»Ruske oblasti se morajo zavedati, da ni šlo za turška letala, ki so kršila ruski zračni prostor. Ko na tvojem pragu divja vojna in se v Turčijo stekajo reke beguncev, ni odgovorno ignorirati vdorov v zračni prostor,« je poudaril in dodal, da kršitev zračnega prostora ni moč prikriti z obtožbami na račun Turčije.

Turčija vztraja, da je rusko letalo, ki je bilo na operaciji v Siriji, sestrelila zaradi kršenja turškega zračnega prostora, kar Moskva zanika. Iz ameriškega State Departmenta so potrdili, da dokazi turških in ameriških virov kažejo, da je letalo kršilo turški zračni prostor, čeprav so ga na to večkrat opozorili. O sestrelitvi ruskega bombnika Su-24 je na Mladini pisal Igor Mekina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.