Anže Lebinger, STA

 |  Politika

ZDA in Južna Koreja zaradi jedrskega poskusa ostro proti Severni Koreji

ZDA in Južna Koreja sta pred dnevi napovedali, da bosta proti Severni Koreji zaradi njenega četrtega jedrskega poskusa uveljavili najostrejše sankcije doslej. Predsednik ZDA Barack Obama in južnokorejska predsednica Park Geun-hye sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da mora Severna Koreja »plačati ustrezno ceno za zadnji jedrski poskus«. Iz urada južnokorejske predsednice so po pogovoru sporočili, da sta se Washington in Seul obvezala, da bosta tesno sodelovala pri sprejemu resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov.

Južnokorejska predsednica je severnokorejski poskus z vodikovo bombo, o katerem smo pisali na Mladini, in ki ga je osebno odredil severnokorejski voditelj Kim Jong Un, označila za hudo provokacijo za nacionalno varnost in zahtevala »odločen« mednarodni odziv. Tudi VS ZN je ostro obsodil četrti jedrski poskus Severne Koreje in napovedal uvedbo dodatnih ukrepov proti Pjongjangu.

Po poročanju Reutersa je predstavnik južnokorejske vojske potrdil, da se Seul z ZDA pogaja o namestitvi ameriškega strateškega orožja na Korejskem polotoku, a o podrobnostih ni želel govoriti. Leta 2013, ko je Severna Koreja testirala jedrsko orožje, so ZDA v Južno Korejo poslale dva večnamenska bombnika B-2, ki sta lahko opremljena z jedrskim orožjem. Takrat je Pjongjang v odzivu zagrozil z jedrskim napadom na ZDA. Independent pa je pred kratkim poročal o preletu ameriškega bombnika B-52 čez Južno Korejo, s čimer so po besedah iz ameriške vojske »demonstrirali odločno zavezanost zaveznikom v Južni Koreji, na Japonskem in obrambi ameriške domovine«.

Seul je medtem že pričel z vnovičnim predvajanjem propagande na meji, kar bo izničilo lanskoletno umiritev razmer po incidentu na meji. Britanski sekretar za zunanje zadeve Philip Hammond je med obiskom Japonske pozval južnokorejski vrh »naj obvladuje svoj odziv«, ki ga sicer razume, saj se Severna Koreja obnaša skrajno neodgovorno, vendar meni, »da morajo biti države v regiji, ki delijo mnenje Južne Koreje, boljše in ne nasedati provokacijam«. Ob tem je poudaril, da mora biti mednarodna skupnost pripravljena ustrezno ukrepati, v kolikor od Južne Koreje in drugih držav pričakuje potrpežljivost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.