Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 50  |  Družba  |  Intervju

Marko Milosavljević / »Koncept novinarstva je skregan z logiko politične propagande«

Strokovnjak za medije in profesor na katedri za novinarstvo

© Luka Dakskobler

Dr. Marko Milosavljević je eden izmed najboljših poznavalcev slovenske medijske scene, nekoč je bil novinar, potem je zašel v profesuro. Že dolgo vztrajno in sistematsko opozarja na zlom medijske krajine v Sloveniji, opozarja na nevarnosti, na pasti, na ogrožanje demokracije in njenih vrednot. Politika ga ne posluša. Pričakovano, neodvisni mediji politiki niso nikoli v interesu, kot ji ni v interesu močan in neodvisen javni zavod RTV Slovenija. Razlike so le v podrobnostih, ena politika bi ga rada uničila, druga pa ga pušča v negotovosti. Sprenevedanje obojih pa je prav neverjetno.

Verjetno niste presenečeni, da se je na RTV Slovenija po političnem začel finančni udar in vse, kar ta prinaša s seboj, negotovost, jezo, razočaranje, slepomišenje. To smo videli že velikokrat. 

Vse to se je napovedovalo, ker je po osnovni ekonomski logiki nemogoče, da bi RTV ob padcu gledanosti uspelo ohraniti enake oglaševalske prihodke. Če so vsi ostali viri prihodkov nespremenjeni, kar pomeni višina RTV-prispevka in postavke iz državnega proračuna, potem je jasno, da se bo padec gledanosti odrazil v nižjih prihodkih. Drugi razlog za tako veliko finančno luknjo je poslovanje v času Janševe vlade. Ne smemo pozabiti, da je bil nekdanji generalni direktor Andrej Grah Whatmough dvakrat imenovan nezakonito. Očitno je v skladu s to nezakonito logiko deloval kasneje, ko je predstavljal podatke o poslovanju in prirejal računovodske standarde. Govoril je o finančnih presežkih, kar se je v minulih mesecih izkazalo za neutemeljeno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.