Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 6  |  Družba  |  Intervju

Slavko Gaber / »Ni vprašanje, ali Robert Golob lahko reši mandat – to je dolžan storiti«

Sociolog

© Luka Dakskobler

Slavko Gaber je bil nekoč minister za izobraževanje z najdaljšim ministrskim mandatom v vseh vladah velike LDS, bil je tudi eden od podpredsednikov te stranke. Po njenem zatonu se je iz politike umaknil, danes je profesor na ljubljanski pedagoški fakulteti, kjer se ukvarja z vprašanji edukacije. Verjetno je eden od najboljših poznavalcev različnih šolskih sistemov v Sloveniji, skupaj s somišljeniki pa je konec januarja pripravil obširen dokument, ki naj bi postavljal temelje za sistemski premislek o prihodnosti slovenskega izobraževanja. Gre za alternativno različico »vladnega« nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja, ki ga je v torek predstavila skupina pod vodstvom dekana pedagoške fakultete dr. Janeza Vogrinca. Zakaj dva programa? Dve strategiji? Gaber bi na to vprašanje odvrnil, da so razlike že v samem izhodišču.

Vaš načrt prenove šolstva nosi naslov Nova družbena pogodba za vzgojo in izobraževanje. Zakaj pogodba in zakaj nova? Kaj je narobe s tistim, kar se je stkalo v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja? 

Poskušali smo pripraviti strokovne podlage za pripravo širšega nacionalnega programa oziroma nove družbene pogodbe. Pri tem se naslanjamo na misli iz Unescovega poročila o prihodnosti izobraževanja, ki zajema obdobje do leta 2050. Poskušamo premisliti, kako bi morali v sodobnih družbah ponastaviti sisteme edukacije, da bi pomagali poiskati pot, ki bi nas odpeljala onstran velikih zagat, v katerih se je znašel svet. Ne ogrožajo nas samo vojne, dve grozni sta v naši bližini, ne ogrožajo nas samo meje ekonomskega modela, ogrožajo nas tudi z njim povezane podnebne spremembe. Danes (ob poplavah) celo »Branko« priznava, da drvimo v katastrofo. V družbi kup podsistemov ne deluje. Žal je v Sloveniji eden izmed takšnih zdravstveni, počasi, tega se bojim, gre po isti poti šolski. Naša gradiva je pripravljalo več kot sto ljudi, od tistih, ki delajo v vrtcih, do onih, ki se z vprašanjem šolstva ukvarjajo na univerzitetnih pozicijah in na inštitutih. Upam si reči, da nas je vse vodilo vprašanje, kako formirati tipe osebnosti, ki bodo znali živeti v času družbenega prehoda, ga sooblikovati. Pripravo izhodišč za takšen šolski sistem smo šteli za svojo dolžnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev