• Darja Kocbek

    23. 6. 2016  |  Ekonomija

    Skrivnost izjemnega bogastva Billa Gatesa

    Pomembno je, da vsakdo razume enega od glavnih razlogov, zakaj je ustanovitelj družbe Microsoft Bill Gates izjemno bogat. Ta razlog je »varstvo avtorskih pravic«. Če se to sliši čudno, si je treba predstavljati svet, v katerem bi lahko vsakdo brezplačno naredil toliko kopij računalniškega programa Windows in drugih programov družbe Microsoft kot bi želel. Bill Gates je brez dvoma zelo pameten in ambiciozen človek, toda zelo verjetno je, da v svetu brez zaščite avtorskih pravic ne bi bil najbogatejši človek, na portalu Truthout piše ekonomist Dean Baker.

  • Damjana Kolar

    23. 6. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 23. do 26. junija.

  • Izak Košir, STA

    23. 6. 2016  |  Politika

    Med Putinovim obiskom v Sloveniji bodo veljali strogi varnostni ukrepi 

    Organizatorji letošnje spominske slovesnosti ob stoti obletnici Ruske kapelice, ki bo 30. julija, so opozorili, da bodo ob napovedanem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina obiskovalci lahko prišli le s predhodno prijavo. Upoštevati bo namreč potrebno visoke varnostne ukrepe, ki bodo veljali na prizorišču. Akreditirati se bo mogoče zgolj še do 30. junija.

  • Damjana Kolar

    23. 6. 2016  |  Kultura

    Odprtje Mini poletja in Dan Križevniškega soseda

    Križevniška ulica v Ljubljani je bila nekoč siva ljubljanska ulica. Ko se je pred sedmimi tja preselil Mini teater, je na pobudo direktorja Roberta Waltla oživela in nastala je nova kulturna četrt, ki je povezala stanovalce in ustvarjalce na Križevniški. Danes, 23. junija bo potekal že 4. Dan Križevniškega soseda ter otvoritev 18. mednarodnega festivala Mini poletje.

  • IK, STA

    23. 6. 2016  |  Kultura

    Tržaški gledališčniki kritični do umetniškega koordinatorja Eduarda Milerja

    Igralski ansambel Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu je v izjavi za javnost izrazil nestrinjanje z "nesprejemljivimi in za igralski ansambel žaljivimi odločitvami" umetniškega koordinatorja gledališča Eduarda Milerja za novo sezono. Člani ansambla so upravni svet SSG Trst o nestrinjanju z Milerjevimi odločitvami opozorili že 18. maja. Tedaj so v pismu, naslovljenem na predsednico sveta Bredo Pahor zapisali, da so v gledališču za umetniškega koordinatorja, ki ima nalogo projektiranja gledališke sezone, "postavili človeka, ki po lastnih besedah razume to funkcijo zgolj kot koordiniranje in sestavlja repertoar mimo umetniškega ansambla, ki ga ima".

  • Igor Mekina

    22. 6. 2016  |  Svet

    Britanci večinoma za obstanek Velike Britanije v EU

    Vsaj trije znaki kažejo, da se bo večina Britancev na usodnem referendumu 23. junija o (ne)obstanku v EU vendarle odločila, da ostanejo del evropskih integracij. Ne sicer z veliko večino, pa vendar. Dve javnomnenjski raziskavi sta namreč pokazali, da se je po umoru britanske laburistične poslanke Jo Cox, ki si je prizadevala za obstanek Velike Britanije v EU (in je bila referendumska kampanja zaradi njenega krutega umora za tri dni celo ustavljena), število tistih, ki so za obstanek VB v EU, dvignilo za nekaj odstotkov. Ne morda samo zaradi umora poslanke, pač pa tudi zaradi različnih ksenofobičnih izjav in nespretnih potez, ki so si jih v zaključku kampanje privoščili vodja stranke UKIP Nigel Farage in drugi zagovorniki "odcepitve".

  • Igor Mekina

    22. 6. 2016  |  Svet

    Združeno kraljestvo iz EU, Škotska iz Združenega kraljestva

    Odločitev volivcev Velike Britanije o Brexitu (obstanek v EU ali odhod) v zadnjem tednu pred zgodovinskim referendumom skrbi za napetost na borzah in med vodilnimi političnimi elitami. Ne zgolj v Veliki Britaniji, temveč tudi v Evropi. Po vrsti raziskav, ki so v zadnjih dnevih pokazale na prednost zagovornikov izstopa Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz EU, je zadnja telefonska raziskava podjetja BMG Research za Scottish Herald sicer pokazala, da je za obstanek v EU 53,5 odstotka vprašanih, za odhod pa 46,7 odstotka, 11 odstotkpv pa je neodločenih. Raziskava, ki je bila narejena na spletu pa kaže, da je 51 odstotkov vprašanih za odhod, 41 odstotkov pa za obstanek.

  • IK, STA

    22. 6. 2016  |  Svet

    Hekerji napadli bitcoinu sorodni ether in ukradli za 50 milijonov dolarjev sredstev

    Hekerji so projektu, katerega cilj je dokazati varnost digitalnih valut, ukradli za 50 milijonov dolarjev sredstev, shranjenih v digitalni valuti ether. Gre za hitro uveljavljajočo se digitalno valuto, podobno sicer najbolj znani digitalni valuti bitcoin, ki je prisotna tudi v Sloveniji. 

  • Damjana Kolar

    22. 6. 2016  |  Kultura

    Interdisciplinarni projekt Mete Grgurevič in Urše Vidic

    Lutkovno gledališče Ljubljana bo sezono sklenilo 23. junija s premiero večmedijskega projekta V zavetrju časa, ki je nastal v okviru projekta BiTeater. Prostorska postavitev gibljivih podob, objektov, glasbe, svetlobe in performansa avtoric Mete Grgurevič in Urše Vidic je nastala po motivih knjige K svetilniku, ene najpomembnejših predstavnic evropskega modernizma in feminističnega pisanja Virginie Woolf. V zgodbi, ki jo nekateri razumejo kot obrat od tradicionalnih literarnih žanrov, se pojavljajo tri (med seboj prepletajoče se) teme, ki jih avtorici vključita v svoj projekt: intima in družinske vezi, pomen umetniškega ustvarjanja, minljivost in cikličnost časa.

  • Uredništvo

    22. 6. 2016  |  Družba

    "Potniki imajo pravico do neoviranega pogleda iz avtobusa"

    Uporabniki avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) so se vse pogosteje prisiljeni voziti v premikajočih se oglasnih panojih. Trideset odstotkov avtobusov je že v celoti, z okni vred, prelepljenih s posebno plastično folijo z natisnjenimi oglasi. Ta je sicer perforirana in prepušča nekaj svetlobe, a hkrati okrni pogled iz avtobusa, sploh v dežju.

  • Izak Košir

    17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Politika

    SLS in (ne)kultura

    Kulturni dom Krško (KDK) je pomembna regijska in državna kulturna institucija, ki upravlja štiri enote: Kulturni dom, Mestni muzej, Galerijo in Grad Rajhenburg. Pred kratkim je bil objavljen novi razpis za petletni direktorski mandat KDK, ki ga je do zdaj 10 let vodila direktorica Katja Ceglar, umetnostna zgodovinarka in sociologinja kulture, ki je na ta položaj ni »imenovala« nobena od političnih strank. KDK je posloval uspešno in tudi razvijal svoja področja, ki pokrivajo glasbo, gledališče, film, likovno dejavnost, muzealstvo in varovanje kulturne dediščine. Gre torej za enega vzornejših primerov, kako lahko kulturna ustanova, ki deluje zunaj Ljubljane in Maribora, izvaja vrhunski program in sodeluje s številnimi nacionalnimi institucijami.

  • Izak Košir, STA

    22. 6. 2016  |  Kultura

    Prenovljeni londonski muzej sodobnih umetnosti Tate z rekordnim obiskom

    Londonski muzej sodobnih umetnosti Tate Modern je z novim prizidkom in prenovljeno stalno postavitvijo konec tedna pritegnil rekordno število obiskovalcev. Kot so sporočili iz galerije, so jih zabeležili kar 143.000, od tega več kot 54.000 v soboto, kar je enkrat več, kot jih sicer naštejejo v dnevih največje obiskanosti.

  • Darja Kocbek

    21. 6. 2016  |  Svet

    Kako je ameriška velebanka Goldman Sachs za zajtrk pojedla Dance

    Znano je, da ameriška velebanka Goldman Sachs na kratek rok ustvarja dobičke na račun dela drugih. Novo je, da je žrtev njene pogoltnosti postala Danska, ena najbogatejših držav v Evropski uniji (EU). Pred dvema letoma je banka Goldman Sachs od danske države kupila 19-odstotni delež v nacionalni energetski družbi Dong Energy. Zanj je plačala 8 milijard kron, kar je 1,2 milijarde dolarjev. V času nakupa je bila družba Dong Energy ocenjena na 6,7 milijarde dolarjev, kar pomeni, da je banka Goldman Sachs svoj delež dobila poceni.

  • IK, STA

    21. 6. 2016  |  Politika

    "Če bi ostali v Jugoslaviji, bi bili ujetniki Miloševiča"

    Predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle je prepričan, da je bila odločitev za samostojnost prava. "Če bi ostali v Jugoslaviji, bi bili ujetniki koncepta Slobodana Miloševića o veliki Srbiji, pod katerim si ne predstavljam nobenega pametnega razvoja," je dejal za STA. Meni tudi, da brez Demosa ne bi bilo osamosvojitve.

  • Damjana Kolar

    21. 6. 2016  |  Kultura

    Raznolike tematike fotozgodb Jožeta Suhadolnika

    V Galeriji Vžigalica v Ljubljani bo od 23. junija do 28. avgusta na ogled fotografska razstava Jožeta Suhadolnika z naslovom Fotozgodbe: 35, ki predstavlja strnjen pregled njegovega petintridesetletnega fotoreporterskega dela. Suhadolnik, ki je zaznamoval tako slovenski medijski prostor kot tudi sfero avtorske fotografije, nam skozi izbrane fotozgodbe razkriva raznolike tematike; nekatere so ga zaposlovale skozi celotno obdobje, druge pa le v posameznih projektih aktualnega dogajanja.

  • NM, STA

    21. 6. 2016  |  Svet

    Pozivi k integraciji beguncev

    Včerajšnji dan je bil pred 16 leti razglašen za svetovni dan beguncev. V Evropi je begunska kriza že postala najhujša kriza po drugi svetovni vojni. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) namreč ugotavlja, da po svetu še nikoli ni bilo toliko ljudi na begu, kot jih je bilo lani. Število beguncev, notranje razseljenih in prosilcev za azil se je lani povzpelo na 65,3 milijona ljudi. Leta 2014 so po svetu zabeležili manj – 59,9 milijona beguncev, notranje razseljenih in prosilcev za azil.

  • NM, STA

    21. 6. 2016  |  Politika

    Hrvaški sabor se bo razpustil, sledijo predčasne volitve

    Hrvaški poslanci so včeraj z veliko večino odločili, da se bo parlament razpustil 15. julija. Takrat bo začel teči ustavni rok za izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih bo razpisala predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Pričakovati je, da se bodo hrvaški volivci na volišča odpravili v prvi polovici septembra.

  • Damjana Kolar

    21. 6. 2016  |  Kultura

    Mlada londonska zasedba The Ephemerals na odru Jazzlenta

    Na letnem odru Lutkovnega gledališča Maribor bo 28. junija ob 22.00 prvič v Sloveniji nastopila mlada londonska zasedba The Ephemerals, za katero pravijo, "da igra soul in funk iz nekih drugih časov, ko so kraljevali Otis Redding in Marvin Gaye." Skupina, ki je do sedaj izdala dva albuma Nothing is Easy (2013) in Chasin Ghosts (2015), bo dva dni pred mariborskim koncertom nastopila na slovitem Glastonbury Festivalu.

  • Neža Mlakar, STA

    20. 6. 2016  |  Družba

    Po ZDA potekale številne parade ponosa

    Junij je mesec za parade ponosa skupnosti LGBT in konec minulega tedna so festivali in parade potekali po številnih večjih mestih – od Denverja, Chicaga, Columbusa, New Orleansa in Syracusa do Providenca v Rhode Islandu. Prireditve so, predvsem zaradi dogodka v Orlandu, potekale ob strogih varnostnih ukrepih. Po ZDA so nosili tudi transparente z imeni in fotografijami pobitih.

  • Borut Mekina

    17. 6. 2016  |  Mladina 24  |  Politika

    Podlegli tobačnemu lobiju

    Štiri največje tobačne multinacionalke, Philip Morris International, British American Tobacco, Imperial Tobacco in Japan Tobacco International, so združile moči proti Sloveniji. Že leto dni usklajeno stopnjujejo pritisk na državne ustanove, predvsem ministrstvo za zdravje, finančno ministrstvo, finančno upravo (FURS) in gospodarsko ministrstvo, pa tudi politične stranke, kot je SMC. Njihovi lobisti iz Ljubljane, Zagreba ali Londona so se v zadnjem letu srečali z več kot 50 funkcionarji in uradniki. Poleg tega so tobačne multinacionalke v Sloveniji naročile celo vrsto raziskav in pravnih mnenj. Njihov cilj je preprečiti strožjo tobačno zakonodajo, ki nastaja v okviru slovenske zdravstvene reforme. Dve ministrstvi, ministrstvo za finance in ministrstvo gospodarstvo, sta očitno pod pritiski že klonili. V uradnih stališčih do predloga zakona, ki smo jih pridobili, ministrstvi ponavljata, kar sta slišali od tobačne industrije.

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2016  |  Kultura

    Mladinin oder na Lentu

    Na Mladininem odru v Jazz klubu Satchmo bo 28. junija ob 23.00 nastopili dvojec Stereo Banana iz Niša, za ogrevanje in after v zvokih beata, trip hopa in lo-fija pa bosta poskrbela Bajc in .čunfa, člana glasbenega laboratorija Bora.

  • NM, STA

    20. 6. 2016  |  Svet

    V Nemčiji množične demonstracije proti rasizmu

    Konec preteklega tedna so v Nemčiji potekale množične demonstracije proti rasizmu in desničarskim populističnim skupinam, na katerih se je zbralo več deset tisoč ljudi. Demonstracije so se začele v soboto v Bochomu, v nedeljo pa nadaljevale v Berlinu, Leipzigu, Münchnu in še 16 manjših mestih. Velika demonstracija se je v nedeljo odvila tudi v Hamburgu.

  • Damjana Kolar

    20. 6. 2016  |  Kultura

    Absurdna karikatura moške tekmovalnosti

    V atriju Slovenskih železnic (letni kino Kinodvorišče) bo od 22. junija dalje na ogled film Chevalier, tretji celovečerec prve dame mladega grškega filma Athine Rachel Tsangari, ki pod drobnogled vzame moško tekmovalnost, skupinsko dinamiko in "krizo srednjih let." Igralska šesterica Yorgos Kendros, Panos Koronis, Vangelis Mourikis, Makis Papadimitriou, Yorgos Pirpassopoulos, Sakis Rouvas je na sarajevskem filmskem festivalu prejela skupno srce Sarajeva za najboljšo moško vlogo.

  • Neža Mlakar

    20. 6. 2016  |  Družba

    Kako je seksizem zaviral raziskovanje vesolja

    Ameriški zgodnji vesoljski inženirji so ignorirali računalnike, ker so programiranje smatrali kot žensko delo, piše Natalia Holt za Atlantic. Potrebovali so veliko časa, da so začeli ceniti digitalno tehnologijo, saj so veliko bolj zaupali »računalnikom« iz mesa in krvi. Moški inženirji so dolgo časa menili, da je računalniško programiranje pod njihovim nivojem in ženske so bile tiste, ki so prve spoznale potencial v digitalni tehnologiji. Strah pred tehnologijo je imel dolgoročen vpliv za raziskovanje vesolja, saj so ženske obvladale računalnike že dolgo preden so te sposobnosti postale cenjene.

  • Igor Mekina

    20. 6. 2016  |  Svet

    Steinmeier: za dialog namesto tankovskih parad

    Več kot 31 000 vojakov se na vojaških manevrih pod imenom "Anakonda-16" udeležuje vojaških vaj, s katerimi želijo članice zveze NATO pokazati svojo pripravljenost, da se uprejo, kot to razglašajo v državah, ki so na te manevre poslale svoje vojake - grožnjam Rusije. Manevri so se pričeli sedmega junija, simulirajo pa (le nekaj dni pred 75. obletnico napada Nemčije na Sovjetsko zvezo) napad Rusije na Poljsko. Trajali bodo dva tedna, v njih pa sodeluje tudi 14 000 vojakov iz ZDA, 12 000 iz Poljske, 1000 iz Velike Britanije, več sto zračnih plovil in okoli 3000 vozil. Vendar pa kljub temu vse članice zveze NATO niso navdušene zaradi takšnega razvoja dogodkov. Kljub temu, da je Nemčija v Evropi največja in ena od najpomembnejših članic zveze NATO, je nemški zunanji minister Frak-Walter Steinmeier opozoril, da bi manevri zveze NATO lahko pred skorajšnjim vrhom zveze NATO v Varšavi julija letos zgolj še podžgali strasti v Rusiji in v članicah zveze NATO ter je zato pozval k dialogu z Rusijo. Po njegovi oceni naj bi tudi prihodnji podobni manevri v Evropi "škodili varnosti v regiji."

  • AL, STA

    20. 6. 2016  |  Politika

    VB: Nadaljevanje referendumske kampanje o EU

    V Veliki Britaniji po nekaj dneh prekinitve nadaljuje referendumska kampanja o izstopu iz Evropske unije. Britanski ministrski predsednik je ob nadaljevanju kampanje poudaril, da bi izstop Velike Britanije iz EU pomenil, da bo država najverjetneje zapadla v recesijo, zaradi katere bo postala »trajno revna«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cameron je v časniku Sunday Telegraph volivce pozval, naj glasujejo za tolerantno, liberalno Britanijo. Neopredeljenim je dejal, da naj v primeru neodločenosti ne odidejo na volišča.

  • AT, STA

    19. 6. 2016  |  Politika

    Udeleženci Parade ponosa znova pozvali k strpnosti

    Po ljubljanskih ulicah so se že šestnajsto leto sprehodili udeleženci Parade ponosa, tokrat jih je bilo po ocenah organizatorjev okoli 1500. Z geslom Mi nismo nič od tega so poudarili, da ne bodo dopuščali krivične, na predsodkih temelječe obravnave določenih posameznikov. K strpnosti so znova pozvali tudi v luči nedavnega napada v ZDA.

  • Damjana Kolar

    18. 6. 2016  |  Kultura

    Vseslovenska akcija muzejev, galerij in drugih razstavišč

    Pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije bo v soboto, 18. junija potekala 14. Poletna muzejska noč, v kateri bo letos sodelovalo okoli 80 ustanov iz vse Slovenije. Tradicionalna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč, ki poteka tretjo soboto v juniju, se je prvič zgodila leta 2003 na pobudo ljubljanskega Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC). Muzeji, galerije in razstavišča bodo med 18. in 24. uro brezplačno odprli svoja vrata in za obiskovalce pripravili pester program prireditev - od vodstev, ustvarjalnih delavnic, projekcij, pogovorov - do otvoritev razstav, koncertov, demonstracij in degustacij.