Teja Pahor

 |  Kultura

KOKS za vračanje državotvrnosti slovenski kulturi

Koordinacijski odbor kulture Slovenije je pred današnjim protestnim dogodkom številka 4 spregovoril o svojem delovanju in o tem, da njihovo prizadevanje še ni dobilo nikakršnega pravega odgovora s strani oblasti.

Predsednik društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, predsednik društva Slovenskih filmskih ustvarjalcev Igor Koršič, predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije Vojko Vidmar, predsednica Združenja dramskih ustvarjalcev Slovenije Alenka Pirjevec, predsednik slovenskega centra PEN Tone Peršak in drugi člani odbora so spregovorili o neodzivnosti na pismo, ki so ga poslali predsedniku vlade Janezu Janši in v vednost predsedniku državnega zbora ter predsednikom koalicijsik strank, v katerem so predlagali pogovor in iskanje rešitve za nastalo situacijo. Odgovor na pismo, ki so ga dobili od namestnice vodje kabineta mag. Jadranke Gustinčič pa jim ni nudil odgovora na prošnjo o pogovoru.  Vendar, kot sami pravijo, so „pripravljeni na dolgo zimo“ in čakali bodo dokler ne dobijo konstruktivnega odgovora na svoje prošnje.

Današnji protestni dogodek številka 4 se bo začel z dviganjem zastave in prebiranjem javne izjave številka 2, kateri bodo sledili drugi govori in izjave. Protestni dogodek bo neke vrste obnavljanje zgodovine, saj so leta 1988 med procesom JLA proti četverici JBTZ prav tako vsak večer organizirali dogodke z nastopi različnih govornikov. Današnji dogodek, ki se bo začel ob 17. uri na dvorišču Društva slovenskih pisateljev, ni prvi te vrste, člani KOKSa pa tudi v prihodnosti napovedujejo podobne večere, čeprav bodo tokrat večeri na sedežu Društva slovenskih pisateljev potekali redkeje. Namesto tega se bodo predvidoma vsak dan vrstili dogodki pri kulturnih društvih in organizacijah, ki so združeni v KOKSu in jih je zaenkrat že 41.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.