Petra Tihole

 |  Mladina 9  |  Družba

Za Rogom od septembra začasen paviljon

Do konca leta že začetek gradnje?

Centralna stavba s prizidkom bo namenjena razstavnemu prostoru in ateljejem

Centralna stavba s prizidkom bo namenjena razstavnemu prostoru in ateljejem
© Arhiv Mladine

Štiriindvajsetega marca bo minilo šest let od zasedbe ljubljanskega Roga, kjer danes ustvarjajo različni umetniki, delujejo društva, socialni center, koncertna dvorana, pa tudi skate in bike park. Eno od glavnih vodil ustvarjanja v tem prostoru je začasnost. Začasen bo tudi dobrih 30 kvadratnih metrov velik paviljon, ki bo v neposredni bližini Roga zrasel junija. Gre za razvojni projekt Second Chance, v katerem Ljubljana, Nürnberg, Leipzig, Benetke in Krakov sodelujejo pri preoblikovanju in kulturni oživitvi nekdanjih industrijskih območij. Ob Ljubljanici bodo postavili zabojnik, v katerem želijo v praksi preizkusiti vsebine, ki bodo po prenovi Roga našle nadaljevanje v novem centru sodobnih umetnosti.

Uporabniki Roga so zelo kritični do tega, kako se Mestna občina Ljubljana (MOL) loteva prenove. V Socialnem centru Rog ugotavljajo, da projekt sicer zajema vrsto aktivnosti, s katerimi želi MOL zbuditi vtis, da je proces snovanja novega Roga demokratičen. A gre le za zbujanje vtisa, dejansko nimajo nikakršnega vpliva na podobo novega Roga. Jurij Bavdaž, predstavnik Delovne kooperative v Rogu, pravi, da jih MOL že ves čas sistematično ignorira, temu pritrjuje tudi Borut Savski, ki deluje v Cirkulaciji, umetniškem laboratoriju, ki je hkrati razstavni prostor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: