Igor Mekina

 |  Svet

Bin Ladnovo truplo odpeljali v ZDA?

Korespondenca med vodilnimi analitiki ameriške agencije Stratfor kaže, da so ameriške oblasti trupla Osame bin Ladna niso “pokopale v morju”, pač pa so ga prepeljale v ZDA

Pisma ameriške agencije Stratfor, ki so jih je ob pomoči hekerske skupine Anonymous pričeli objavljati na internetnih straneh WikiLeaksa, razkrivajo tudi nekatere strogo zaupne skrivnosti ameriške vlade. Stran WikiLeaks je doslej objavila 637 od okoli 5 milijonov internih elektronskih pisem Stratfora, ki so bila poslana med julijem 2004 in decembrom 2011. Najbolj zanimiva so predvsem tista, ki se nanašajo na Al Kaido.

Najpomembnejši predstavniki Stratforja so bili namreč po informacijah, ki so jih dobili od ameriških obveščevalcev, prepričani, da vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden, ki so ga ameriški pripadniki posebnih vojaških enot ubili v Pakistanu, ni bil “pokopan v morju”, kot je trdila ameriška vlada (ki posnetkov tega domnevnega morskega pokopa nikoli ni pokazala), pač pa je bilo njegovo truplo v resnici prepeljano v ZDA. Takoj zatem, ko je namreč predsednik ZDA Barack Obama objavil, da so izpeljali napad na utrjeno domovanje Osame bin Ladna v Pakistanu (ki so ga pred nekaj dnevu v Abotabadu dokončno porušili), je direktor Stratforja George Friedman poslal interno elektronsko pismo, v katerem je zapisal: "Vse kaže, da smo vzeli truplo. Hvala bogu.” (“Reportedly, we took the body with us. Thank goodness.”) Na to pismo je Fred Burton, podpredsednik Stratforja, zadolžen za obveščevalne posle, 25 minut kasneje odgovoril z elektronskim pismom, v katerem je zapisal, da “truplo gre proti Dovru, z letalom CIA, nato pa v Vojni inštitut za patologijo v Bethesdi”. Dover v sporočilu je Dover v Delawaru, kjer je veliko ameriško vojaško letalsko oporišče, ki je od Washingtona oddaljeno okoli 175 kilometrov.

Fred Burton je bivši namestnik šefa za protiterorizem v State Departmentu, ki je bil pristojen za diplomatsko varnostno službo. Ta varnostna služba je pomagala tudi ameriškemu ministrstvu za obrambo pri forenzičnih analizah podatkov na trdih diskih, ki jih je zaplenila ameriška vlada v okviru kriminalističnih analiz. Uro zatem je Fred Burton poslal pismo, v katerem je zapisal, da bi bilo “v stilu Adolpha Eichmana”, če bi bin Ladnovo truplo res odvrgli v morje, “v kar dvomi”. Kot je zapisal, bi namreč “mi” (varnostne službe ZDA op. avt.) želele, da “ga fotografirajo, vzamejo DNK, prstne odtise. Njegovo truplo je del kriminalne scene in ne verjamem, da bi FBI ali pravosodno ministrstvo to dopustilo.”

Adolf Eichmann je bil vodilni organizator holokavsta, ki je po drugi svetovni vojni z lažnim potnim listom zbežal v Argentino. Kasneje ga je ugrabila izraelska tajna služba Mossad, v Izraelu pa so ga obsodili na smrt, ubili in kremiran, njegov pepel pa raztresli v morje, da za njim ne bi ostal noben spomin. V odgovor na to pismo je predsednik Stratfora napisal, da so Eichmana pred smrtjo na procesu vsi opazovali več mesecev in da ni bilo dvoma, da je bil to res on, ter da tega dogodka ni mogoče primerjati z nenadnim “pokopom” bin Ladna v morju, ne da bi ga kdo videl, “kar dvomim, da se je zgodilo”.

Nekaj ur zatem mu je v elektronskem pismu znova odgovoril Burton: ”Telo gre v Dover, sedaj bi že moralo biti tam.” Trdilna oblika odgovora kaže nato, da Fred Burton ni samo ugibal, pač pa je informacijo podal na podlagi svojega obveščevalnega vira. Vse to pa bi seveda lahko v precejšnji meri spodkopalo uradno ameriško stališče o tem, da je bil bin Laden pokopan v morju. To bi lahko povzročilo tudi nove spore med ameriškimi arabskimi zavezniki in ZDA. Ob tem, da so pisma Stratforja že razkrila, da so v Pakistanu vedeli, da se v njihovi državi skriva Osama bin Laden, bi bilo namreč po islamskih običajih potrebno truplo vodje Al Kaide pokopati v roku 24 ur. Transport trupla iz Pakistana v ZDA v obliki “dokaza” ali trofeje bi lahko v islamskem svetu razumeli kot oskrunitev trupla.

Vse skupaj je tudi velik udarec za Stratfor, ki živi od analiziranja stanja mednarodnih odnosov in svetovanja številnim podjetjem in posameznikom. Sami se pogosto reklamirajo kot primer “zasebne CIE” oziroma obveščevalnega podjetja, ki ga lahko najamejo tudi posamezniki. Podjetje je leta 1966 ustanovil šestdesetletni George Friedman. Njegova družina je po poreklu madžarska in židovska, sam pa je delal kot profesor in analitik. Stratfor s sedežem v teksaškem Austinu ne razkriva števila svojih klientov. Zaradi vdora v sistem so se v agenciji odločili za nenavadno potezo in svojo spletno stran popolnoma odprli javnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.