Peter Petrovčič  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 10  |  Politika

Bolni, prezaposleni in nedosegljivi

Zakaj v Sloveniji obtoženi v največjih primerih gospodarskega kriminala ignorirajo sodišče, v Avstriji, na Hrvaškem ali na Finskem pa ne?

Kadar se Janez Janša udeleži sojenja v zadevi Patria, skuša ustvariti vtis, da se je udeležil sestanka prostovoljnega gasilskega društva

Kadar se Janez Janša udeleži sojenja v zadevi Patria, skuša ustvariti vtis, da se je udeležil sestanka prostovoljnega gasilskega društva

Sojenje v zadevi Patria je tisto, ki je v Sloveniji najbolj na očeh javnosti. Tudi v Avstriji in na Finskem to ni nepomemben primer gospodarskega kriminala. Na Finskem se sojenje še ni začelo, v Avstriji se je pred kratkim, v Sloveniji pa teče že dlje časa. Slednja dva postopka poleg istega kaznivega dejanja druži tudi en skupni obtoženec, in sicer Walter Wolf. V Sloveniji sojenje teče vsak teden, in to že dobrega pol leta, v Avstriji se je začelo šele sredi januarja. Pred slovensko sodišče je Wolf prišel le enkrat ali dvakrat, avstrijsko tožilstvo pa je takoj spregledalo njegove poskuse izmikanja. Poleg Wolfa v zadevi Patria podobno stopnjo spoštovanja do sodišča kaže le še eden izmed obtoženih, in sicer Janez Janša. Čeprav – drugače od Wolfa – živi in dela v kraju, kjer sojenje poteka. V Avstriji bi tudi zoper njega že bil odrejen nalog za aretacijo. V čem je Slovenija tako drugačna od Avstrije, da je potek sojenja pri nas skorajda bolj odvisen od volje obtožencev kot pa od volje sodišča?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.