Kazijo nam pogled

Spoštovani,

v svojem prispevku z naslovom »Kazijo nam pogled«, ki je bil objavljen v tedniku Mladina dne 24. 2. 2012, gospod Nežmah piše o sečnji drevja pod Gradom zato, da bi »sprehajalci s Kongresnega trga lahko videli tudi stene gradu in ne le stolp z zastavo«. Ne glede na to, da je vedutna sečnja običajno opravilo pri vzdrževanju parkovnih gozdov, med kakršne sodi tudi gozd na Grajskem griču, je bolj pomembno dejstvo, ki ga gospod Nežmah najverjetneje namenoma izpusti, narekujejo pa ga že osnove gozdarstva, in sicer, da je suho drevje in drevje z glivami potrebno nujno posekati, če želimo ohraniti zdravje dreves in s tem zdrave gozdove. To pomeni, da je sečnja ravno zato, ker želimo imeti zdrava pljuča, včasih nujno potrebna. V primeru Grajskega griča pa je potrebno odstraniti tudi tista drevesa, ki zaradi svoje teže preveč bremenijo pobočna tla in so močno nagnjena debla nevarna tako za stavbe kot tudi za življenja obiskovalcev Gradu in stanovalcev pod njim. Za sečnjo zgolj izbranih in označenih dreves je Mestna občina Ljubljana pridobila potrebna soglasja in mnenja tako Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave in Zavoda za gozdove Slovenije kot tudi kulturno varstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Prav tako gospodu Nežmahu sporočamo, da Javno podjetje Snaga, ki skrbi za urejenost zelenih površin v Ljubljani, vodi kataster javnih zelenih površin po lokaciji, vrsti, številu in stanju dreves. Najbrž tudi ni naključje, da so Ministrstvo za okolje in prostor, Združenje občin Slovenije in Skupnost občin Slovenije prepoznali Ljubljano kot Najbolj zeleno mestno občino v Sloveniji v letu 2011. Ta naziv vsekakor pomeni priznanje mestni oblasti za njena prizadevanja k urejanju in vzdrževanju zelenih površin, saj skoraj 75 odstotkov vseh površin v Mestni občini Ljubljana predstavljajo zelenice, parki, gozdovi in druge zelene površine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.