Borut Mekina

 |  Mladina 11  |  Ekonomija

Minister za ujčkanje najbogatejših

15 tisoč evrov bruto na mesec zasluži v Sloveniji okoli 2000 ljudi. Zakaj jim bo država sedaj podarila še 35 evrov žepnine?

Janez Šušteršič, minister za finance:  Dohodninska reforma je v nasprotju z vsemi priporočili fiskalnega sveta, v katerem so sedeli tako „levi“, kot tudi „desni“ ekonomisti.

Janez Šušteršič, minister za finance: Dohodninska reforma je v nasprotju z vsemi priporočili fiskalnega sveta, v katerem so sedeli tako „levi“, kot tudi „desni“ ekonomisti.
© Borut Peterlin

Z »elito« ali z »višjim slojem« sociologi navadno mislijo na zgornjih 10 odstotkov najbogatejših. V Sloveniji, kjer so dohodkovne razlike razmeroma majhne, se ta, »dohodkovna« elita začne že relativno hitro. Vanjo sodijo na primer vsi tisti, katerih povprečni mesečni dohodek je višji od 2300 evrov bruto. A to je seveda šele začetek višjega sloja. Na njegovem vrhu lahko najdemo 2000 tistih, ki na mesec zaslužijo več kot 15 tisoč evrov, pod njimi 2000 tistih, ki zaslužijo več kot 10.500 evrov bruto, pa naslednjih 2000, ki zaslužijo okoli 9000 evrov bruto. Zakaj naj bi država sedaj tej eliti na mesec podarila še 35 evrov?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.