Srhljiva resnica

»Talibanska« izravnanost proračuna utegne ogroziti pomembne ustavne vrednote, ki izhajajo iz ustavnega načela socialne države

Dogovarjanje predsednikov strank o ustavnih spremembah

Dogovarjanje predsednikov strank o ustavnih spremembah
© Miha Fras

Predlog spremembe 148. člena ustave je postal javno znan. Slovenija naj bi imela leta 2015 uveljavljeno ustavno zapoved izravnanega proračuna. Znan je tudi fiskalni pakt, ki ga je podpisala večina članic EU, tudi Slovenija. Zelo verjetno je, da bo 1. januarja 2013 začel veljati, ko ga bo ratificiralo 12 pogodbenic z evrom. Ne smemo pozabiti niti na stari maastrichtski merili primanjkljaja v višini največ 3 % bruto družbenega produkta (BDP) in javnega dolga v višini največ 60 % BDP-ja. Je zdaj dobro informiranemu državljanu kaj bolj jasno, kaj so mu tisti, ki naj bi skrbeli za njegovo dobrobit, pripravili v zvezi z ustavnim omejevanjem javne porabe? Lahko državljan računa, da bodo ukrepi, glede katerih so elite tako složne, povečali gospodarsko rast, preprečili bankrote držav in odvrnili nevarnost novih kriz? Je uveljavitev t. i. zlatega (fiskalnega) pravila v ustavi smotrno, razumno in zaželeno dejanje?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.