Usodni Stres

Spoštovani gospod Stres!

V odzivu na članek v Mladini, kjer smo zapisali, da največjo odgovornost za napačne gospodarske odločitve mariborske nadškofije nosite vi, odgovarjate, da ste bili v letih od 2000 do 2006 v Mariboru zgolj in »samo član« gospodarskega sveta mariborske škofije in ne vodja, kot smo zapisali v Mladini. Nato še dodaste, da ste po letu 2006 Maribor zapustili in odšli v celjsko škofijo. V tistem času, konec leta 2006 in v začetku leta 2007, pa naj bi bili v Mariboru izpeljali »glavni investicijski ciklus v T2«, ki je po vašem mnenju očitno kriv za finančni zlom. Odgovornost torej v popolnosti prelagate na svoje prijatelje.

Spoštovani gospod Stres, verjetno se tudi sami zavedate, da te vaše trditve niso ne odkrite ne resnične. Po letu 2006 ste res odšli iz Maribora v Celje, toda tedaj se je mariborska (nad)škofija razdelila na tri dele (Maribor, Celje, Murska Sobota), po premoženju in po odgovornosti za to premoženje. To pomeni, da ste bili tudi, ko ste bili škof v Celju, kot ordinarij odgovorni in soudeleženi pri sprejemanju skupnih gospodarskih odločitev po letu 2006. Ravno tako ne drži, da je bilo pred letom 2006, ko ste bili član gospodarskega sveta v Mariboru, še vse v najlepšem redu, ali celo, da so poslovne odločitve sprejemali zunaj cerkve, v posameznih podjetjih.

Ključna odločitev, prodaja Krekove banke in investicija kupnine v tvegane finančne sklade, je bila sprejeta še pred letom 2006, leta 2002, v času, ko ste bili v Mariboru, kot veste, pomožni škof in član gospodarskega sveta. Ne morete spregledati, da nemška cerkvena banka Liga (www.ligabank.de), po zgledu katere je nastala Krekova banka, še vedno stoji, je uspešna, služi vernikom in cerkvi, pa je Nemčija ravno tako zašla v krizo v istem sistemu, v katerem je sedaj tudi Slovenija. Glede na druge vaše očitke o tem, da v Mladini obrekujemo, ali celo, da blatimo cerkev pred referendumom o družinskem zakoniku, pa odgovarjamo, da je to nekaj podobnega, kot če bi vlada kritikom odgovorila, da z odkrivanjem nepravilnosti žalijo vse državljane. Nekoč so voditelji svoje položaje res branili na takšen način.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.