Borut Mekina

 |  Mladina 13  |  Politika

Kdo je dobil denar od prodaje?

Še en okostnjak iz omare

Tako rekoč nobena večja prodaja državnih podjetij iz časa „umika države iz gospodarstva“ pod prvo vlado Janeza Janše se ni končala brez hujših nepravilnosti. Paradržavna KAD in SOD bosta v kratkem, bolj iz obupa, prodala še preostali, 25-odstotni državni delež v edinem slovenskem ladjarju, Splošni plovbi. Vlada tedaj Splošne plovbe ni prodala zgolj pod vrednostjo, ampak je nemškega lastnika tudi oprostila plačevanja davkov. Od več kot sto milijonov dobička v zadnjih treh letih država ni dobila niti evra. Podobno je bilo z Mercatorjem: ravno ta mesec je višje sodišče uvedlo preiskavo. Janeza Janše, ki se je o prodaji dogovarjal v svojem kabinetu, sicer ni med obtoženimi, a tožilstvo zlorabo položaja očita med drugimi obema bivšima vodjema paradržavnih služb, Marku Pogačniku in Tomažu Toplaku iz stranke SDS.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Matjaž Zajec, Ljubljana

    Kdo je dobil denar od prodaje?

    Z Mercatorjem se neprestano nekaj dogaja. Zgodil se je odstop uprave, med nadzornike je vstopil Matej Lahovnik, ki kot minister v prejšnji vladi ni opravil svojih nalog, izrinjeni so mali delničarji. Nacionalnega interesa ni več, je le še interes potap- Več