Ne dovolite, da oni odločajo namesto vas

Spoštovani,

v nedeljo, 25.3., smo se državljani RS na referendumu o Družinskem zakoniku opredelili proti le-temu, s čimer smo njegovo sprejetje, v obliki v kateri je bil predlagan, zamrznili za vsaj eno leto. S tem naj bi državljani svobodno izrazili svoje nestrinjanje s (med drugimi) pravicami istospolnih partnerjev do posvojitve otrok. To naj bi bila racionalna odločitev, ki so jo posamezniki sprejeli na podlagi lastnih prepričanj in razumskega sistema vrednot. Pa je to res?

Skozi celotno referendumsko kampanjo smo spremljali t. i. »verbalne napade« s strani Civilne iniciative za družino in pravice otrok g. Aleša Primca in njegovih sodelavcev, ki niso bili niti stvarno argumentirani, niti ne sodijo v sodobno družbo 21. stoletja. To referendumsko kampanjo si velja zapomniti predvsem po presežku stopnje manipulacije posameznika in spodbujanja homofobije v sodobni družbi. Posebno vlogo je v tem primeru odigrala RKC, ki je direktno in indirektno nagovarjala svoje vernike, naj se izrečejo proti zakoniku, saj naj bi ta »spodkopaval tradicionalne vrednote slovenske družbe ter družine«. Ne le, da je takšno nagovarjanje nemoralen poseg v t. i. »svobodno voljo« posameznika, ampak je tudi nezakonito, saj se RKC ne sme direktno ukvarjati s političnimi vprašanji – ločena cerkvena in državna oblast.

Z zavrnitvijo zakonika smo pokazali, da smo nezrela družba, ki je zaprta za premike, ki se pojavljajo v sodobnih družbah ter, da je posameznike zelo lahko manipulirati z indoktrinacijo. Skrbi dejstvo, da se homofobija s starejših generacij prenaša na mlajše, kar bi v prihodnosti, v navezi z ekonomskimi in političnimi pretresi, lahko privedlo do nemirov. Kot predstavnik mlajše generacije sem zgrožen nad demonstracijo moči, kot nam jo je v nedeljo prikazala RKC in njej naklonjene politične opcije. Dogajanje v Sloveniji ne vodi v liberalizacijo in demokratizacijo družbe, ampak v centralizacijo in diskriminacijo, kakršna je po ideologiji bližje »temnemu veku« kot pa 21. stoletju.

Menim, da je tednik Mladina dovolj objektiven medij, ki ima pestro paleto bralcev, zato bi na koncu rad ponudil v razmislek nekaj vprašanj. Kaj je uradna definicija »tradicionalnih vrednot« in če so to vrednote, ki jih zagovarja RKC, kako lahko iskreno rečemo, da je RS Slovenija parlamentarna demokracija? Ali ni potemtakem demokracija le iluzija, ki jo ustvarja del posameznikov z namenom nadzorovanja množic? Ali ni podobno sredstvo tudi t.i. »vera«?

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.