Klemen Košak

 |  Mladina 14  |  Politika

Janši bo svetovala hčerka evropske poslanke

Zaposlitev na zaupanje predsednika vlade

Vse ostane v družini - Zofija in njena hčerka Ina

Vse ostane v družini - Zofija in njena hčerka Ina
© Borut Cvetko, Mediaspeed.net

Zofiji Mazej Kukovič v življenju ni bilo lahko. Odraščala je v družini s sedmimi otroki na kmetiji na strmem pobočju pri Šoštanju. Poklicno je uspela s preoblikovanjem podjetja ESO Montaža, ki se je ukvarjalo s težko industrijo in je bilo v težavah, v Esotech, katerega delovno področje so visoke tehnologije in varstvo okolja. Leta 2007, ko je bila na službeni poti na Kitajskem, so jo sodelavci, ki jih je imela za prijatelje, presenetili z razrešitvijo z direktorskega položaja. Pobrala se je in si našla prostor v politiki ...

Svoje življenje in poklicno pot je opisala v avtobiografiji Voz na strmini. V njej je želela prikazati, da „je možno v življenju z vztrajnostjo, trudom in ljubeznijo narediti velike korake“. Pri tem po njenem „ni najbolj pomembno izhodišče, da si otrok bogatih staršev, ki imajo pomemben položaj v družbi“, ampak „da rad opravljaš svoje delo in pri tem znaš uživati“.

Njenima hčerkama je laže. Mihela je bila v času materinega vodenja Esotecha direktorica hčerinske družbe v Šanghaju, nato je ustanovila svoje podjetje Greennovate. V Greenovatu je nekaj časa delala tudi Mihelina sestra Ina, potem pa ustanovila svoje podjetje Bela voda v domači hiši v Belih Vodah pri Šoštanju.

Letos je Ina, diplomirana pravnica, dobila službo višje svetovalke za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Svetovala bo, dokler bo Janša premier, in za to dobivala 1748 evrov bruto na mesec.

Ina je zaposlena „na zaupanje predsednika vlade“, so pojasnili v njegovem kabinetu. Zato, ker ima ustrezne strokovne izkušnje in kompetence za opravljanje dela višje svetovalke, in ne zato, ker je hčerka nekdanje Janševe ministrice za zdravje in članice izvršilnega odbora SDS.

Če ponovimo za evropsko poslanko Kukovičevo, za velike korake v življenju ni najpomembneje, da si otrok bogatih staršev, ki imajo pomemben položaj v družbi. Škodi pa ne, lahko dodamo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.