Najbolj za

Glede napačnega vnosa podatkov o izidu glasovanja na volišču Lože Manče (OVK Ajdovščina) služba Državne volilne komisije posreduje pojasnilo.

Volilni odbor, ki na podlagi zakona ugotavlja izid glasovanja na volišču, je pri vnosu podatkov o ugotovljenem izidu glasovanja na volišču v zapisnik napačno vpisal rezultat glasovanja. Po ugotovljenem izidu glasovanja pa je volilni odbor javno izobesil obvestilo o izidu glasovanja na volišču, v katerem pa so bili podatki o izidu glasovanja pravilni. Volilni odbor je napačno izpolnjen zapisnik predal OVK Ajdovščina, ki je na podlagi pregleda zapisnika volilnega odbora opravila vnos podatkov v računalniški sistem, služba DVK pa je kasneje napačno vnesen podatek za to volišče tudi javno objavila.

Na javno objavljen rezultat na volišču, OVK v zakonsko določenem roku ni prejela uradne pritožbe kvalificiranih predlagateljev, na navedeno

nedoslednost volilnega odbora pa je bila kasneje opozorjena. OVK je dne 30.3.2012 ob navzočnosti namestnika predsednice volilnega odbora ugotovila, da je bil zapisnik o izidu glasovanja napačno izpolnjen, sprejela pa je tudi odločitev o ponovnem štetju glasovnic za to volišče. Pri ponovnem štetju je okrajna volilna komisija ugotovila pravilni izid glasovanja, ki se glasi:

-z besedo ZA je odgovorilo 17 volivcev,

-z besedo „PROTI“ je odgovorilo 96 volivcev.

Na podlagi te ugotovitve je OVK popravila vnesene podatke v računalniškem sistemu s pravilno ugotovljenim izidom glasovanja za to volišče, služba komisije pa je ponovno objavila neuradne, začasne, delne izide glasovanja na referendumu.

Lep pozdrav,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.