Borut Mekina

 |  Mladina 20  |  Politika

Izgubljene ladje

Kako je Slovenija izgubila status pomorske države

Adijo ladja Nova Gorica, adijo Bled in Bohinj, pa Kras, Portorož in Piran. Adijo Maribor, Celje in Kranj. Adijo Planica. Izola. Nanos. Adijo Slovenija.

Adijo ladja Nova Gorica, adijo Bled in Bohinj, pa Kras, Portorož in Piran. Adijo Maribor, Celje in Kranj. Adijo Planica. Izola. Nanos. Adijo Slovenija.

Ko se delež države v podjetju tako zmanjša, da znaša manj od 50 odstotkov, je podjetje za državo, ne glede na morebitne posebne dogovore, izgubljeno. Lep in aktualen primer je prodaja Splošne plovbe, družbe, zaradi katere se je Slovenija nekoč uvrščala med pomorske države. Paradržavna KAD in SOD sta prejšnji mesec pravzaprav morala sprejeti edino logično potezo, ko sta se odločila za unovčitev garancije, zaradi česar je moral nemški ladjar Peter Döhle za približno 60 milijonov evrov odkupiti še zadnji, 25-odstotni delež v podjetju. Kdor je spremljal razpravo o tej zadnji stopnji privatizacije, je zaznal zanimiv pojav: tokrat je predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj, torej »predstavnik« večinskega nemškega lastnika, slovensko javnost in politiko opozarjal na pomen nacionalnega interesa. Češ da je Slovenija tik pred tem, da izgubi »slovenske« ladje, da bo Nemec sedež družbe preselil iz Slovenije v Hamburg, da bo nehal zaposlovati ali štipendirati slovenske pomorščake in podobno. Narobe svet? Ne. Eno so besede, drugo pa interesi, ki za njimi stojijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Pahor Dimitrij, Kapetan dolge plovbe v pokoju

    Izgubljene ladje

    Zelo radi govorimo in se predstavljamo, da smo pomorska država, a to nismo več. Da bi bili pomorska država bi morali imeti lastno ladjevje, s katerim bi sami upravljali. V vseh letih, kar obstajamo kot samostojna država, ni nobena vlada delala na tem, da bi naše ladje plule pod slovensko zastavo in imele luko pripadnosti Koper. Več