Izgubljene ladje

Zelo radi govorimo in se predstavljamo, da smo pomorska država, a to nismo več. Da bi bili pomorska država bi morali imeti lastno ladjevje, s katerim bi sami upravljali. V vseh letih, kar obstajamo kot samostojna država, ni nobena vlada delala na tem, da bi naše ladje plule pod slovensko zastavo in imele luko pripadnosti Koper.

Pri Splošni plovbi sem bil od njenega začetka in vsi smo bili zelo ponosni, da plujemo po celem svetu na ladjah, ki vijejo domačo zastavo (takrat jugoslovansko, saj je to bila naša država), na krmi pa je bila izpisana luka pripadnosti Koper. Še posebej pa nas je navdajalo s ponosom, da smo imeli na dimniku znak Triglava z morjem, za razliko od ostalih jugoslovanskih ladijskih družb, ki so imele zvezdo. Hrvati so nas takrat postrani gledali, češ kaj boste vi, a smo dokazali, da smo jim na tem področju enakovredni ali celo boljši. V tujini nismo nikoli blatili svoje države, kot to danes počnejo nekateri.

Večkrat se vprašam, zakaj imamo državo, če je ne znamo upravljati in je ne spoštujemo. Namesto da napredujemo - zaostajamo, veliko podjetij propada. Upam, da ne bomo prodali še Luke Koper.

S spoštovanjem,

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.