Borut Mekina

15. 6. 2012  |  Mladina 24  |  Politika

Privatizacija učenja

Medtem ko minister Žiga Turk zaradi domnevnega varčevanja reže ljubljansko univerzo, njegovi svetovalci v ozadju z državnim denarjem ustanavljajo novi univerzi

Superminister Žiga Turk meni, da se državi zasebne šole bolj splačajo.

Superminister Žiga Turk meni, da se državi zasebne šole bolj splačajo.
© Borut Peterlin

Kmetijstvo lahko danes v Sloveniji študirate že na petih visokošolskih in štirih višješolskih ustanovah. Skorajda ni mesta, večjega ali manjšega, kjer kdo ne bi akreditirano poučeval agronomije. Nekoč je bilo to mogoče le v Ljubljani, na Biotehniški fakulteti. Kasneje, od sredine devetdesetih, se je Ljubljani pridružil Maribor, sedaj Fakulteta za kmetijstvo in »biosistemske« vede. V zadnjih letih pa so študij kmetijstva začeli ponujati še na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v Kopru, na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo v Novi Gorici in od tega meseca tudi na Dolenjskem v Novem mestu. Minuli teden je namreč Nakvis, nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu, soglašala z ustanovitvijo že pete kmetijske visoke šole. Tokrat s precej menedžerskim imenom: »Visoka šola za upravljanje podeželja«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

 • Dr. Dušan Lesjak, Kabinet ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

  Privatizacija učenja

  V članku Boruta Mekine “Privatizacija učenja” (Mladina, 15. junij 2012) je navedenih nekaj napačnih trditev, zato pojasnjujem. Več