Petja Grafenauer

 |  Mladina 43  |  Politika

Kulturniki v krizi

Kako v resnici živijo slovenski umetniki in kulturniki? Obetaven umetnik za preživetje dela na gradbišču, prevajalec za kulturo dela zastonj, kustos in kritik pa resno razmišlja o menjavi poklica

Kustosinji Barbara Borčić in Saša Nabergoj (na fotografiji) opozarjata, da zaradi varčevanja ne propada le kulturni artikli, ki ga »proizvajajo«, propada celotna slovenska kultura.

Kustosinji Barbara Borčić in Saša Nabergoj (na fotografiji) opozarjata, da zaradi varčevanja ne propada le kulturni artikli, ki ga »proizvajajo«, propada celotna slovenska kultura.
© Borut Krajnc

»Samozaposlenemu v kulturi se dogodi marsikaj presenetljivega,« je te dni ugotavljal prevajalec Sunčan Stone. »Recimo, skoraj vsak teden se mi zgodi, da me kdo pokliče in vpraša, ali bi nekaj ur delal zastonj. Kaj ni to nenavadno? Sam recimo nikdar ne kličem svojega mehanika, da bi ga vprašal, ali bi mi brezplačno popravil avto. Tudi račune za elektriko plačujem redno in celo državi odštejem, kar ji pripada. Ampak vseeno se pogosto odločim narediti kakšno stvar brezplačno. Najpogosteje zato, ker verjamem, da prosilec res nima denarja, da bi plačal, saj dela v kulturi, tako kot jaz.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.