Klemen Košak

 |  Mladina 1  |  Politika

Učenje po meri SDS

Vrnitev usmerjenega izobraževanja?

Borca za usmerjeno izobraževanje: Superminister dr. Žiga Turk z državno sekretarko Mojco Škrinjar

Borca za usmerjeno izobraževanje: Superminister dr. Žiga Turk z državno sekretarko Mojco Škrinjar
© Borut Krajnc

Univerzitetni diplomirani psihologi v Sloveniji na zaposlitev povprečno čakajo okroglih deset mesecev. Morda medtem tuhtajo, le zakaj niso šli študirat farmacije, saj bi kot magistri farmacije zaposlitev dobili v manj kot dveh mesecih. Zagotovo pa si ne morejo očitati, da so šli po končani osnovni šoli na gimnazijo, ne pa na poklicno ali strokovno šolo in se izobrazili recimo za elektrikarja energetika. Tudi s srednješolskim spričevalom strokovnjaka za električna omrežja in naprave bi zaposlitev namreč iskali deset mesecev. In tako kot diplomirani socialni delavci na službo čakajo povprečno sedem mesecev, enako dolgo na prvo zaposlitev čakajo na primer inštalaterji strojnih inštalacij. Mladi diplomanti prvo zaposlitev iščejo povprečno 10,4 meseca, mladi s končano poklicno ali strokovno šolo pa 8,4 meseca, s tem, da slednji lahko računajo na slabšo plačo kot univerzitetno izobraženi mladi. Kakršnekoli težave z delovno silo ima Slovenija, te niso v njeni preveliki izobraženosti. In zagotovo ni rešitev v oteževanju vpisa na gimnazije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Učenje po meri SDS

    Spoštovani, Več

  • mag. Ivan Ketiš, Maribor

    Učenje po meri SDS

    Pred kratkim me je presenetil kolega, ki je bil prepričan, da gre pri reorganizaciji srednjih šol za varčevanje. Ker je morda še kdo »padel« na tako razlago, se mi zdi potrebno zadevo širše pojasniti. Več