Učenje po meri SDS

Pred kratkim me je presenetil kolega, ki je bil prepričan, da gre pri reorganizaciji srednjih šol za varčevanje. Ker je morda še kdo »padel« na tako razlago, se mi zdi potrebno zadevo širše pojasniti.

Šele po 6 mesecih se mi zdi, da razumem ozadje reorganizacij. Uradnik z Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šolstvo - MIZKŠ (nekaj prijateljev imam celo tu) mi je zaupal, da so cilji reorganizacij »samo« spremembe. Če so šole organizirane v center, jih razdružujejo, če niso v centru, jih združujejo v center. Izjema so samo šole s pravilno politično usmerjenimi ravnatelji, oz. direktorji. To je tudi odgovor na vprašanje, zakaj npr. v primeru Srednje elektro-računalniške šole Maribor (SERŠ), MIZKŠ nikoli ni našlo enega samega argumenta za združevanje v center, »ki bi pil vodo«. In zakaj spremembe? Da bi združevalca pokazala ministru in širši javnosti, kako sta delovna. Minister dr. Žiga Turk, po istih izjavah, baje res verjame, da delata ga. Mojca Škrinjar in dr. Jurij Šink na osnovi analiz in ne na pamet.

Kar zadeva finance, je zadeva še hujša. Najprej bi naj MIZKŠ prihranilo samo pri SERŠ 250.000 € (podatek na spletni strani MIZKŠ) na leto, po naših protiargumentih je MIZKŠ čez 14 dni ocenilo, da ne bo prihranka in še 14 dni kasneje je dr. Žiga Turk v medijih celo izjavil, da bo delovanje centra dražje kot je zdaj samostojnih šol. To podražitev je ocenil za sprejemljivo (!?), saj prinaša višjo kvaliteto. Kaj bi naj bila ta višja kvaliteta, še danes ne vem. Ker nam MIZKŠ nikoli ni predstavilo nobenih izračunov, smo prepričani, da jih nikoli ni bilo.

Glede na dva dopisa MIZK šoli, v katerih MIZKŠ zagotavlja, da zaradi združevanja ne bo presežnih delavcev in da to nikoli ni bil namen združevanja, bo očitno edini »prihranek« centra dnevno potovanje direktorja centra med 13 km oddaljenimi šolami.

Da MIZKŠ dela z denarjem davkoplačevalcev povsem neodgovorno, kaže izjava državne sekretarke ge. Mojce Škrinjar na sestanku MIZKŠ z ravnatelji na MIZKŠ. Ravnatelj iz ŠC Slovenj Gradec je državno sekretarko, pred zbranimi ravnatelji in direktorji, vprašal ali bi bil mogoč še en sestanek s predstavniki MIZKŠ v zvezi z reorganizacijo ŠC Slovenj Gradec (tega MIZKŠ razdružuje). Rekel je, da so v centru našli pedagoško sprejemljivejšo varianto, ki bi tudi prinesla preko 100.000 € prihranka na letnem nivoju. Odgovor državne sekretarke je bil izjemno kratek: NE. Pazite; ponudbi prihranka 100.000 € na leto ni pripravljena državna sekretarka niti prisluhniti. Ali še kdo verjame v varčevanje? Da MIZKŠ pedagoška plat in kvaliteta izobraževanja nikoli ni zanimala pa je tako že dolgo vsem jasno.

In vlade, ki so je polna usta varčevanja, kljub našemu pisnemu opozorilu o višjih stroških niso nikoli zanimali finančni učinki združevanja mariborskih šol. Halo? Denar, ki ni tvoj, je očitno lahko metati skozi okno. Bodo že prihranili kje drugje, npr. pri upokojencih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.