Borut Mekina

22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Politika

Kako so izbrali premierovo hčerko

Od sedmih prijavljenih jih je šest pogoje izpolnjevalo, ena od njih pa ne. A so zaposlili prav njo, hčerko predsednika vlade.

Nika Janša, hčerka predsednika vlade. Še celo interne akte so v podjetju Plinovodi spreminjali zanjo, samo, da je dobila službo.

Nika Janša, hčerka predsednika vlade. Še celo interne akte so v podjetju Plinovodi spreminjali zanjo, samo, da je dobila službo.
© Matej Leskovšek

V poročilu protikorupcijske komisije o zaposlitvi premierove hčerke Nike Janša v državnem podjetju Plinovodi piše, da so v podjetju prejeli skupaj sedem prijav. Na razpisano delovno mesto, za katero so zahtevali univerzitetno izobrazbo tehnične smeri, so se med drugim prijavili:
– univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike s 30,5 leta delovne dobe;
– univerzitetni diplomirani inženir strojništva z delovnimi izkušnjami od leta 1997;
– univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva z opravljenim strokovnim izpitom in z 10 leti delovnih izkušenj s področja gradbeništva;
– univerzitetni diplomirani gospodarski inženir gradbeništva, mag. znanosti, višji predavatelj za predmetno področje operativno gradbeništvo, pooblaščeni inženir iz slovenske inženirske zbornice z opravljenim strokovnim izpitom in z 10-letnimi delovnimi izkušnjami.

A v podjetju Plinovodi teh kandidatov niti na razgovor niso povabili. Iz dokumentacije, ki so jo pridobili v protikorupcijski komisiji, izhaja, da so na pogovor povabili zgolj premierovo hčerko Niko Janša, ki edina ni izpolnjevala razpisnih pogojev. Pogovor z njo so opravili kar glavni direktor neposredno, direktor tehničnega področja in vodja kadrovskega oddelka. Iz dokumentacije, ki jo hranijo v Plinovodih, tudi ne izhaja, kakšna sta bila vsebina in potek pogovora, navedeno naj bi bilo le, da je bila po razgovoru sprejeta odločitev, da je Nika Janša primerna kandidatka za zasedbo prostega delovnega mesta »Vodja projekta I«. Čeprav ni imela opravljenega strokovnega izpita, niti dovolj delovnih izkušenj, je delo dobila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.