Borut Mekina

 |  Mladina 8  |  Politika

Nepotizem

Poročilo delovne inšpekcije in protikorupcijske komisije: Hčerka predsednika vlade Nika Janša in sin predsednika poslanske skupine SDS Tadej Tanko sta dobila službi v državnem podjetju, čeprav pogojev nista izpolnjevala

Janez Janša, ki je še vedno predsednik vlade, je še drugič v tem letu spoznan za koruptivnega. Tokrat zaradi nepotizma. (na fotografiji skupaj s hčerko Niko)

Janez Janša, ki je še vedno predsednik vlade, je še drugič v tem letu spoznan za koruptivnega. Tokrat zaradi nepotizma. (na fotografiji skupaj s hčerko Niko)
© Matej Leskovšek

Plača povprečnega zaposlenega v državnem podjetju Plinovodi znaša več kot 3300 evrov bruto ali 2200 neto. V tej družbi, ki ima monopol nad upravljanjem s slovenskim plinovodnim omrežjem in ki je del skupine Geoplin, so delovne razmere med najboljšimi v državi. Da so plače v slovenski energetiki precej visoke, je javnost zadnjič opozoril tedanji vodja HSE Borut Meh leta 2010, ki je zaradi tedaj napovedane stavke v energetiki izpostavil, da znaša povprečna plača v Holdingu Slovenskih elektrarn (HSE) več kot 2000 evrov. A v tej primerjavi so razmere v Plinovodih še za eno stopničko bližje nebesom. V Krki, v podjetju, ki je že pregovorno slovensko podjetje z največjo dodano vrednostjo, znaša povprečna bruto plača na zaposlenega »zgolj« 2000 evrov bruto ali približno 1300 evrov neto. Najboljše službe niso v Krki. Najboljše službe so v Plinovodih. A kako do njih?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.