Borut Mekina

22. 2. 2013  |  Mladina 8  |  Politika

Janša se brani z napadom

Nepotizem očita Kučanu in Türku

Helena Türk, hčerka bivšega predsednika države Danila Türka.

Helena Türk, hčerka bivšega predsednika države Danila Türka.
© Borut Krajnc

Janša je decembra lani na poslansko vprašanje o nepotizmu in klientelizmu odgovoril, da je tudi Helena Türk, hči bivšega predsednika Danila Türka, »zaposlena pri predsedniku stranke Pozitivna Slovenija«, dela namreč v javnem zavodu Ljubljanski grad. In da je tudi ena od hčera bivšega predsednika republike Milana Kučana – Špela Kučan – zaposlena v državni upravi. Natančneje, dela na uradu za intelektualno lastnino. Druga, krajinska arhitektka Ana Kučan, pa da je dobila posel v Stožicah, »menda na javnem razpisu«.

Dr. Ana Kučan na svojem področju dela že od začetka devetdesetih, od leta 2001 je tudi profesorica na ljubljanski fakulteti za arhitekturo, kjer predava podiplomskim študentom. Od leta 1998 je prejela več mednarodnih nagrad. Eden izmed njenih prvih večjih projektov je bila ureditev Spominskega parka Teharje leta 1993. Pri Stožicah ni sodelovala »menda na javnem razpisu«, temveč zato, ker jo je najel arhitekturni biro Sadar in Vuga. Pri tem biroju je pripravljala projektno dokumentacijo za zunanjo ureditev, leta 1997 je namreč z njim kot soavtorica športnega parka zmagala na javnem natečaju.

Njena sestra Špela Kučan je po izobrazbi etnologinja in kulturna antropologinja. Od preloma tisočletja pa do leta 2006 je vodila društvo Ljudmila, »laboratorij za znanost in umetnost«, prek katerega ustvarjalci povezujejo tehnologije in umetnost. Nato je bila v službi za določen čas v uradu za intelektualno lastnino. A je dolgo časa, celo mimo zakona, niso zaposlili za nedoločen čas. Pogodbo za določen čas so ji namreč podaljšali štirikrat, nato pa je leta 2010 dobila redno službo. Dokumentacijo o njeni zaposlitvi so zadnjič zahtevali novinarji Žurnala, a nepravilnosti niso odkrili.

Helena Türk se je izobraževala v tujini, saj je njen oče, Danilo Türk, delal v New Yorku. Tam je končala gimnazijo, nato pa je na New School University diplomirala iz umetnosti. Leta 2005, je v Sloveniji na ISH (Fakulteta za podiplomski humanistični študij) magistrirala z delom »Umetnost, estetika in sodobni marketing«. Nato pa je od leta 2009 do 2010 obiskovala še podiplomski študij na King’s College v Londonu London-School of Arts. Helena Türk se je leta 2011 prijavila na razpis strokovne sodelavke za družabne prireditve v javnem zavodu Ljubljanski grad, kjer je bila izbrana med 228 kandidati. Ali so jo izbrali zaradi priimka, seveda ni mogoče presoditi, je pa očitno, da v njenem primeru vsaj razpisa niso prirejali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.