, 18:30  |  Politika

Kakšno olajšanje! Predsednik rešil Princesko I. pred stresom

Namestitev predsednikove Princeske I. je bila po oceni zaščitnikov živali neustrezna

Princeska I. v neustreznem okroglem akvariju, ki ga je predsednik republike nemudoma zamenjal in rešil ribico pred stresom.

Princeska I. v neustreznem okroglem akvariju, ki ga je predsednik republike nemudoma zamenjal in rešil ribico pred stresom.
© finance.si

Potem ko je predsednik republike Borut Pahor na družbenem omrežju Twitter v torek objavil fotografijo nove stanovalke predsedniške palače, zlate ribice z imenom Princeska I., so predstavniki več društev za zaščito živali opozorili, da njena namestitev ni primerna. Princeska I. je namreč prebivala v okrogli stekleni posodi, okrogla steklena posoda, t. i. bučka, pa ni primeren prostor za namestitev rib, saj ribe v njih plavajo v krogu in so zaradi oblike posode in načina gibanja v njej v neprestanem stresu, so v odprtem pismu predsedniku zapisali predstavniki zavoda za oskrbo in pomoč živalim ter osveščanje Kosovir, društev za zaščito živali Ljubljana, Maribor, Pomurje in Kranj, Obalnem društvu proti mučenju živali, Društvu Lučka in Društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka.

Po njihovem mnenju namestitev, ki jo je predsednik Pahor uredil Princeski I., ni bila ustrezna in ni zadostovala njenim fiziološkim in etološkim potrebam. "Razumemo, da vam morda potrebe zlatih rib niso (bile) poznane, celo verjamemo, da so vam bile morda napačno predstavljene, vendar bi glede na vašo funkcijo pričakovali, da bi se o potrebah katere koli živali pozanimali pred nakupom," so poudarili. Omenjena društva so podala izjavo, da od predsednika pričakujejo, da bo bivalne razmere Princeske I. uredil. "Verjamemo tudi, da vam bo marsikateri izkušeni akvarist z veseljem svetoval pri ureditvi bivalnih pogojev za vašo ribo, da boste res lahko dejali, da tudi živi kot princesa, ne le nosi takšno ime," so izpostavili.

Po pojasnilih omenjenih društev so zlate ribe sicer vrsta, ki v naravi naseljuje mirne in stoječe vode z nizko koncentracijo kisika, blatnim substratom in veliko plavajočimi rastlinami. "So jatne ribe, tako da je v strokovni literaturi mogoče zaslediti priporočila akvaristom, da rib omenjene vrste ne gojijo posamično, ampak v manjših skupinah," so še navedli in dodali, da se priporoča namestitev v akvarijih, še raje ribnikih, z veliko rastlinami in blatnim substratom.

No, predsednik republike Borut Pahor je po opozorilu zaščitnikov živali nemudoma poskrbel za ustrezno namestitev zlate ribice z imenom Princeska I. "S hvaležnostjo smo upoštevali nasvete, Princeska I. je zadovoljna. Ko bi bilo vse tako enostavno," je na Twitterju zapisal Pahor, v dokaz pa objavil tudi fotografijo Princeske I. v novem akvariju. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.