Borut Mekina

12. 4. 2013  |  Mladina 15  |  Politika

Resnična cena ladje Triglav

Od Rusije nismo kupili le za 25, 28 ali 35 milijonov evrov orožja. Bilo ga je za 42 milijonov evrov. Brez vseh dodatnih stroškov.

Prihod vojaške ladje Triglav v Luko Koper. Domnevno naj bi Rusija zahtevala, da Slovenija v zameno za klirinški dolg kupi orožje.

Prihod vojaške ladje Triglav v Luko Koper. Domnevno naj bi Rusija zahtevala, da Slovenija v zameno za klirinški dolg kupi orožje.
© Borut Krajnc

Pred približno petimi leti je vlada sporočila, da bo Rusija del t. i. klirinškega dolga do Slovenije, ki je izhajal še iz časa Jugoslavije, poplačala v obliki nabave orožja. In sicer največ v višini 28 milijonov evrov. Domnevno, kot je tedaj dejal obrambni minister Karl Erjavec, naj bi to zahtevala Rusija. »Naše ministrstvo so z vlade zgolj obvestili, da lahko v okviru dogovora, da bo del dolga poplačan v okviru dobav vojaške opreme, naročimo opremo v višini 40 milijonov dolarjev (28 milijonov evrov, op. a.). Odločili smo se, da naročimo nekaj, kar bi bilo bolj dolgotrajnega in vsestransko uporabnega. Odločili smo se za vojaško ladjo,« je dejal Erjavec 30. novembra 2007 na seji odbora za obrambo.

Leta 2008 je Erjavec v parlamentu še trdil, da je »slovenska stran pri pogajanjih z Rusi dosegla, da so ti ceno ladje s prvotnih 50 milijonov ameriških dolarjev spustili na 35 milijonov (25 milijonov evrov, op. a.), plačljivih izključno z denarjem iz klirinškega dolga,« nato, čez nekaj mesecev, pa je povedal, da bo treba odšteti še »3,2 milijona evrov za nakup sistema upravljanja z oborožitvenimi sistemi, za usposabljanje ter za nakup municije«. Skupaj torej 28 milijonov evrov. A njegova naslednica Ljubica Jelušič je julija 2010 ob splavitvi ladje v Sankt Peterburgu že trdila, da bo s to »35-milijonsko investicijo Rusija poplačala del klirinškega dolga, Slovenija pa je dobila ladjo, ki je opremljena za več namenov«.

Decembra 2010 je vlada v odgovoru na poslansko vprašanje Luka Jurija pojasnila, da so »stroški nakupa večnamenske vojaške ladje Triglav, vključno z dodatno opremo (center za upravljanje z ognjem), usposabljanjem in bojnim kompletom streliva, znašali dobrih 50,5 milijona dolarjev (35 milijonov evrov, op. a.) in so bili v celoti poravnani iz sredstev klirinškega dolga«. Cena se je torej s prvotnih »največ« 25 milijonov evrov zvišala že na 35 milijonov evrov. A se tudi tukaj ni ustavila. Kajti za zaprtje klirinškega dolga je morala nato Slovenija kupiti še protiletalske rakete Igla, ki so ravno tako nameščene na ladji Triglav, in še 15 lansirnih ploščadi. Kolikšna je bila torej končna cena posla z Rusijo?

Po evidencah obrambnega ministrstva je vojaška ladja dejansko stala 28.418.950 evrov. A pri tem sta razvidna še uvoz 3162 kosov streliva, očitno za top, za kar je ministrstvo plačalo 260.085 evrov, in nakup 201 kosa »protiletalskih raket, kompletov nadzornih naprav, trenažerja« iz Ruske federacije za 13.230.791 evrov (rakete Igla). Namesto plačila v denarju je torej Rusija Sloveniji prodala kar za 41.909.826 evrov orožja. A tudi to še ni vse. Letos obrambno ministrstvo že načrtuje nakup Inmarsata, mornariškega satelitskega terminala, ki naj bi bil nujno potreben za zaščito govornih in podatkovnih povezav med ladjo in Slovenijo. Cena: 55 tisoč evrov. In tudi to še ni vse. Samo vzdrževanje ladje Triglav nas stane 985 tisoč evrov na leto. A niti to še ni vse. Za lansirne ploščadi raket Igla bo treba kupiti še vozila – posebej oklepljene terence.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.