Borut Mekina

12. 4. 2013  |  Mladina 15  |  Politika

Zbogom tanki

Tanki T-55, ki smo jih obnovili za 52 milijonov evrov, bodo letos »izvzeti iz operativne uporabe«

Igranje s 50 milijoni: Prenovljeni tank z novim imenom M55-S. Deset let so jih prenavljali. Jih za pet let uskladiščili. Nato jih za 5 let konzervirali. Sedaj se jih bodo dokončno rešili.

Igranje s 50 milijoni: Prenovljeni tank z novim imenom M55-S. Deset let so jih prenavljali. Jih za pet let uskladiščili. Nato jih za 5 let "konzervirali." Sedaj se jih bodo dokončno rešili.
© Borut Peterlin

Leta 1993 se je obrambno ministrstvo odločilo za prenovo 45 tankov T-55, ki jih je Slovenija podedovala od JLA. Za prenovo se je odločil tedanji obrambni minister Janez Janša, končno odločitev pa je leta 1995 sprejel njegov naslednik Jelko Kacin, češ da je bila v tistih okoliščinah najgospodarnejša. Obnova je potekala v ravenski železarni v sodelovanju z izraelskimi podjetji, delo pa so opravljali do leta 2001, ko so prenovili skupaj 30 tankov. Ti so dobili novo ime M55-S. Celoten projekt je državo stal več kot 52 milijonov evrov.

Prenovljeni tanki so po letu 2001 stali v hangarjih v Mariboru. Čeprav naj bi jih uporabljali do leta 2015, jih je vojska dejansko že čez pet let umaknila iz aktivne uporabe, jih prepeljala v Pivko in jih nato »konzervirala«. Torej namazala z debelo plastjo masti. Ta draga zgodba se bo z letošnjim letom končala. Na obrambnem ministrstvu so se odločili, da bodo tanke M55-S in del tankov M84 letos izvzeli iz operativne uporabe. To pomeni, da se bodo prej ali slej vrnili verjetno prav v ravensko železarno, le da tokrat v vlogi surovine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.