Stanka Prodnik Božič

18. 10. 2013  |  Mladina 42  |  Kultura  |  TV

Vklapljanje razuma

Realnost po osnovnošolsko

Rime kot učinkovito orožje proti sivi ekonomiji

Rime kot učinkovito orožje proti sivi ekonomiji
© TVS

Verjetno si je vsak od nas kdaj zaželel, da bi imel dvojnika. Če ne drugega, bi tako imeli več časa za različne stvari in bi lahko bili na več različnih mestih hkrati. No, profesor Hiroši Išiguro iz Japonske si je željo izpolnil. Svojega robota dvojnika, ki je namesto njega že imel predavanje, je prejšnji konec tedna pripeljal v Trbovlje. Človek robot, ki je spregovoril tudi v slovenščini, je, kot smo videli v Infodromu, navdušil osnovnošolce. Ti so robota dvojčka od njegovega stvaritelja ločili le po tem, da je bolj bled in da ne more hoditi, sicer pa je dejansko videti kot njegov klon.

Cilj profesorja Išigure je, da bi roboti nekoč ljudem pomagali pri različnih opravilih. In Zoran Janković bi prav gotovo potreboval enega robo-Zokija. Ljubljanski šerif, ki si je tokrat prislužil ovadbo Nacionalnega preiskovalnega urada zaradi sporne prodaje zemljišč na Vojkovi ulici v Ljubljani, bi se lahko še naprej z nasmeškom sprehajal po ulicah, medtem ko bi robo-Zoki hladnokrvno odgovarjal na neugodna vprašanja novinarjev, saj teh očitno zlepa ne bo zmanjkalo.

Tudi nacionalkin dnevnik za osnovnošolce Infodrom, ki je v torek praznoval svoj prvi rojstni dan, je ob tej slavnostni priložnosti svoje mlade gledalce v risanki seznanil s pojmom ovadba. Še pomnite, v risanki so pred kratkim predstavili afero Patria, a zadevo že naslednji dan panično umaknili iz vseh spletnih arhivov. Novico, da je Nacionalni preiskovalni urad ovadil tri posameznike – resničnih imen tokrat niso navajali – so ilustrirali z zgodbo trgovca Kramarja, ki je ugotovil, da se je v njegovi trgovini zgodila tatvina, in vložil ovadbo proti domnevni storilki gospe Cekin.

Vlada pa želi pridobiti nekaj dodatnih cekinov z zmanjšanjem sive ekonomije za polovico. Tega se loteva s komunikacijsko kampanjo, ki na vest državljanov trka s pomočjo otroške fascinacije z rimami. Tako smo lahko samo strmeli, kako so minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, generalna direktorica Davčne uprave Jana Ahčin in generalna tržna inšpektorica Andrejka Grlić, skratka trije odrasli ljudje na resnih in odgovornih položajih, pred novinarji in kamerami na tiskovni konferenci kot zborček osnovnošolcev v en glas zažgoleli »Vklopi razum, zahtevaj račun!«. V Odmevih so ta prizor zanalašč zavrteli dvakrat zaporedoma in dosegli precej komičen učinek.

Kadar hočejo biti na nacionalki smešni, jim ne uspe, v Odmevih pa to naredijo kar tako mimogrede. Komunikacijsko akcijo za boj proti petdesetim odtenkom sive ekonomije so sicer zasnovali Pristopovi pesniki v službi kapitala. Izbrali so jih, ker so bili najbolj ugodni. Kot je povedal tiskovni predstavnik, Urške Čepin v tokratni vladni kampanji ne bo. Žal. »Ko bodo ljudje razumeli, da je siva ekonomija nekaj grdega, smo zmagali,« je minister Židan dejal Bobovniku v Odmevih. In kdo bi lahko to boljše ponazoril kot prav Urška Čepin, vas vprašam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.