22. 11. 2013 | Mladina 47 | Politika
Obdavčena dobrodelnost
So se dacarji res spravili na dobrodelnega gostinca?
Gostinec Enes Musić
© Borut Krajnc
V gostilni Ham Ham v ljubljanskem Bizoviku se lahko najedo tudi tisti v finančni stiski. Zakaj bi hrano, ki ne gre ravno v promet, je pa sveža in dobra, metali stran, se je vprašal lastnik lokala Enes Musić in nato na tablo, na kateri je po navadi zapisana dnevna ponudba, napisal: »Vse ljudi v finančni stiski vljudno, brez zadržkov, vabimo na topel obrok v času malic!«
Zakup člankov
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
22. 11. 2013 | Mladina 47 | Politika
Gostinec Enes Musić
© Borut Krajnc
V gostilni Ham Ham v ljubljanskem Bizoviku se lahko najedo tudi tisti v finančni stiski. Zakaj bi hrano, ki ne gre ravno v promet, je pa sveža in dobra, metali stran, se je vprašal lastnik lokala Enes Musić in nato na tablo, na kateri je po navadi zapisana dnevna ponudba, napisal: »Vse ljudi v finančni stiski vljudno, brez zadržkov, vabimo na topel obrok v času malic!«
Da bi vse naredil po črki zakona in od podarjenih obrokov plačal davek, je gostinec po nasvetu računovodje za vsak podarjeni obrok izdal račun za en cent. A ravno to je bilo narobe. Kot so pojasnili na davčni upravi, računi za podarjene obroke ne bi smeli biti izdani. Podarjeno pa bi moral gostinec evidentirati in od vrednosti surovin, uporabljenih za pripravo obroka, odvesti davek.
Zakaj, poglejmo na primeru: gostinec je ob nakupu 50 kilogramov krompirja uveljavljal odbitek DDV v višini 9,5 odstotka, saj bo ta davek državi vrnil ob izdaji računa za ocvrti krompirček. Ker pa je tega podaril in izdal fiktivni račun, na katerem je bil veliko nižji znesek od dejanske nabavne vrednosti krompirčka, bo država nazadnje na slabšem – vrnjen bo dobila manjši delež, kakor ga je bil gostinec ob nabavi surovin uveljavljal kot odbitek DDV. Če pa bi od nabavne vrednosti obroka gostinec odvedel davek, bi bila oba na ničli.
Na Dursu so pojasnili še, da kadar surovine za pripravo obrokov donirajo kmetje in drugi, gostincu davka ni treba plačati. Voditi pa mora jasno evidenco, kako je porabil podarjene mu surovine in kako tiste, ki jih je nabavil sam in zanje uveljavljal odbitek DDV.
Musić sedaj upošteva navodila davkarjev. Je pa nad zakonodajo kljub temu razočaran. Še zdaj ne razume, zakaj mora od podarjenega obroka odvesti davek, če bi krompir vrgel v smeti, pa mu davka ne bi bilo treba plačati. »Če kos mesa vržem mački, mi od tega ni treba plačati davka. Za hrano, ki se pokvari, plačamo le odvoz smeti, kar nas stane okrog 200 evrov na mesec,« se čudi davčni ureditvi.
A to, kar pravi, drži le deloma. Kot še pojasnjujejo na Dursu, gostincem in drugim davčnim zavezancem res ni treba obračunati in plačati davka na določen odstotek surovin, ki jih morajo zavreči. Vendar to ne pomeni, da gostincu ne bi bilo treba odvesti in plačati davka na sto kilogramov mesa, ko bi se ga odločil vsega dati mačkam. Kolikšen je še sprejemljiv delež za odpis blaga, od katerega davka ni treba plačati, za vsako dejavnost posebej določajo pravilniki.
Musić sicer razmišlja, da bi ugoden obrok ponudil tudi študentom, v kratkem pa naj bi se mu v kuhinji pridružil predsednik republike Borut Pahor, ki bo tako pokazal svojo podporo.
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.