Stanka Prodnik Božič

13. 12. 2013  |  Mladina 50  |  Kultura  |  TV

Občinski veseli december

Lov na vojsko in lov na srečo

Zaseda redarstva in policije, ki sta v Postojni lovila Slovensko vojsko

Zaseda redarstva in policije, ki sta v Postojni lovila Slovensko vojsko
© TVS

Občina Postojna je Slovenski vojski napovedala vojno. K sreči le prometno, a kdo ve, kam jih ta pripelje. Ker jim ministrstvo za obrambo ne plača dovolj za uporabo osrednjega vojaškega vadišča Poček, je občina sprejela poseben odlok in na vseh cestah do poligona postavila prometne znake, ki vozilom, težjim od treh ton in pol, prepovedujejo vožnjo. Razen tistim, ki vozijo smeti. In tistim, ki vozijo les. In tistim, ki se peljejo na kmetijska zemljišča.

Direktor postojnske občinske uprave Boštjan Udovič je za Slovensko kroniko na TV Slovenija povedal, da je včasih pač treba udariti z nogo ob tla in pokazati, da lahko tudi občina kaj naredi, da vojska ni vsemogočna. Res, v miru ni boljšega orožja kot prometni znak.

Na postojnskih cestah so tako prejšnji četrtek z nogami tolkli ob tla medobčinski redarji, ki so vojski postavljali zasede, patruljirala je tudi policija. Čeprav smo izvedeli, da ne eni ne drugi pravzaprav ne morejo napisati kazni vojaškim vozilom, saj morajo v primeru prekrška zadevo predati vojaški policiji.

Prekrška pa tako ali tako ni bilo, ker je vojska, ki je imela ravno v četrtek načrtovane skupne vaje s pripadniki ameriške vojske, ubrala posebno taktiko, da bi preprečila mednarodni incident ali, bolje rečeno, blamažo. Konvoj hummerjev, opremljenih s težkimi mitraljezi, je na vadišče odpeljala skozi drugo vas, ki leži v občini Ilirska Bistrica.

Z občino si moramo po zakonu deliti tudi srečo. Dnevnik na nacionalki se je v soboto začel z veselo novico, da je bil listek, ki je zadel glavni dobitek v mednarodnem srečelovu Euro Jackpot, vplačan v Sloveniji, v Grosupljem. Dobitna kombinacija številk je prinesla več kot 21 milijonov evrov, a dobitnik se bo moral zadovoljiti z 18 milijoni, saj 15-odstotni davek pripada občini, kjer ima prijavljeno stalno bivališče.

Ne sprašujte se, kaj lahko občina stori za vas. Vprašajte se raje, kaj lahko vi storite za svojo občino. Kot so povedali v poznovečernih poročilih, 3 milijone evrov pomeni celoletni dohodek oziroma proračun za četrtino slovenskih občin, kar polovica slovenskih občin pa bi lahko s tem zneskom odplačala svoje dolgove. In medtem ko so ljudje potihem in naglas sanjali, kaj bi naredili z nenadejanimi milijoni, so isto počeli tudi župani slovenskih občin.

Srečnež, ki je listek kupil za dobra dva evra, seveda ni nor, da bi stopil pred kamere, saj bi se število njegovih sorodnikov, prijateljev in znancev dramatično povečalo. Je pa pred kamero stopil župan občine Grosuplje in si veselo mel roke. Kakšno srečno naključje! Ravno te dni podpisujejo pogodbo za gradnjo prizidka k zdravstvenemu domu in investicija je vredna točno tri milijone! A kot kaže, je šlo za račun brez krčmarja, saj dobitnik baje sploh ne živi v Grosupljem. Tam samo kupuje špecerijo in srečke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.