Jure Trampuš

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Politika

Mladina, trn v peti

Zakaj je Mladina že tisti ponedeljek objavila zgodbo o aretaciji in zakaj Janez Janša danes v tem vidi zaroto

Naslovnica Mladine, ki je izšla dan po aretaciji Milana Smolnikarja

Naslovnica Mladine, ki je izšla dan po aretaciji Milana Smolnikarja

Eden od Janševih ultimativnih dokazov, da mu je bila celotna zgodba okoli Depale vasi podtaknjena, je po njegovih besedah Mladina. Tednik, ki je postal »glasilo UDBE in Kosa«, naj bi bil orodje v rokah zlovešče Organizacije.

Janševa logika gre takole: Mladina je v ponedeljek, 21. marca 1994, dan po aretaciji, izšla z uvodnim člankom Ustavite Paravomo, v kateri je bilo opisano večerno dogajanje v Depali vasi. Tista številka Mladine je imela na naslovnici napisano »Nadzorovani in kontrolirani«, v njej pa je bilo objavljenih več prispevkov o tem, da naj bi predstavniki ministrstva za obrambo med drugimi nadzirali novinarje.

Na tiskovni konferenci ob izidu novih Okopov je Janez Janša dejal takole: »Isto noč, ko se je zgodila ta aretacija v Depali vasi, je izšla redna številka Mladine … Aretacija Smolnikarja se je zgodila v nedeljo zvečer, Mladine je takrat izhajala v ponedeljkih zjutraj, na Čopovi ulici pa ste jo lahko dobili zvečer pri prodajalcih. Mladina bi torej morala biti takrat že natisnjena. Pa ni bila. Če bi bila, bi o aretaciji poročali prej, preden se je zgodila, ni pa dosti manjkalo. Naslednje jutro je bila cela Mladina polna Depale vasi od naslovnice do nosilnih člankov. Tega ni možno napisati v dveh urah in še natiskati. Zadeve so bile skratka pripravljene.«

Kar je trdil Janša, ni res. Mladina je takrat izhajala ob torkih zjutraj, na naslovnicah so bili torkovi datumi. Na ljubljanskih ulicah se je začela prodajati v ponedeljek, v tisk pa je šla navadno v nedeljo ponoči oz. v ponedeljek zgodaj zjutraj. Ko se je zgodila aretacija, je tedanjega novinarja Mladine Janija Severja zvečer po telefonu poklical Smolnikarjev odvetnik Stojan Zdolšek in mu povedal, kaj se je zgodilo. Sever je skupaj z Miho Štamcarjem napisal članek o dogodku in ga po telefonu narekoval Romanu Brileju, ki je bil tisti večer v redakciji. Članek je bil postavljen na prvo stran, na mesto, kjer je bilo pred dogodkom predvideno kazalo. Nato je šla Mladina v tisk. V ponedeljek zjutraj je bila kot običajno na ljubljanskih ulicah. Naslovna tema je bila pripravljena že prej in ni omenjala Depale vasi, govorila je o obstoju neformalne skupine vojakov, ki je nadzirala civiliste in novinarje in s tem predstavljala grob poseg vojske v civilno družbo.

Dejstvo, da je bila že v ponedeljkovi Mladini objavljena zgodba o nočni aretaciji, je posledica dobrega novinarskega dela in ni ultimativni dokaz za zaroto. Popis nočnega dogajanja je v ponedeljek zjutraj brala vsa Ljubljana, zato Janša na dopoldanski tiskovni konferenci ni mogel govoriti o tem, da so ujeli vohuna, pač pa se je branil pred očitki o grozoviti aretaciji.

Tokrat pa je z manipulacijo o času izida Mladine ponaredil dokaz, ki ne obstaja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.