Jure Trampuš

28. 3. 2014  |  Mladina 13  |  Politika  |  Intervju

Anton Peinkiher: »Absolutno zanikam!«

Anton Peinkiher, nekdanji vojaški obveščevalec, ki ga je Janša obtožil oblikovanja zarote

Anton Peinkiher

Anton Peinkiher
© Borut Krajnc

Anton Peinkiher je bil leta 1993 vodja oddelka varnostne službe na ministrstvu za obrambo. Bil je neposredno podrejen Andreju Lovšinu, tedanjemu direktorju varnostno-obveščevalne službe ministrstva za obrambo (Vomo), in tedanjemu ministru Janezu Janši. Po sporu z Janšo, Peinkihler naj bi nasprotoval politizaciji tajne službe, so ga nekaj mesecev pred zadevo Depala vas premestili na mesto vodje oddelka za organizacijsko-tehnične zadeve, med drugim je skrbel za počitniške dejavnosti na ministrstvu. Bil je degradiran. Nato je odšel z ministrstva, danes je pomočnik direktorja ankaranskih hotelov.

Antona Peinkiherja je Janez Janša obtožil, da je v Slovenijo pripeljal Radenka Radojčića, ki naj bi mu pripravil načrt za odstranitev Janeza Janše.

Janez Janša trdi, da ste bili eden od vodij Paravoma, neformalnega združenja obveščevalcev, ki naj bi zrušilo Janšo. Hkrati trdi, da ste od jugoslovanskega obveščevalca zahtevali, naj pripravi načrt za odstranitev Janše. Je to res?

Dokler sem delal v tej službi, sem vedno delal pod neposrednim nadzorom svojih predpostavljenih. Tedanjega direktorja Voma Andreja Lovšina in obrambnega ministra Janeza Janše. Še posebej je to veljalo, kadar je šlo za tujino. Vse, kar se je dogajalo v zvezi z Radenkom Radojčićem, se je dogajalo po ukazih Janše in Lovšina. Gre za ukaze, ne za napotke, bili smo v vojaško-obveščevalni službi. Janša danes uporablja nekatera dejstva in ljudi, jih obrača v svoj prid ter potvarja.

Ne morete zanikati, da je bil Radojčić v Sloveniji in da ste se z njim srečevali. Omenja vas v pričanju.

Seveda sem se. Tega ne zanikam. V službi smo dobili informacijo, da naj bi imel Radojčić podatke o mreži agentov jugoslovanske vojske na Hrvaškem. Takrat je bil brez službe, lačen, praktično bos, trdil je, da nam bo povedal vse, če ga le rešimo iz Srbije. Zadeva je nato stekla. Predlagali smo akcijo, minister je predlog odobril, potrebovali smo sredstva, ljudi in ga prek Makedonijo spravili v Slovenijo. Naj ponovim, vse, kar se je dogajalo s tem človekom, ni bilo samo z odobritvijo, pač pa po nalogu Janše in Lovšina.

Vam je Radojčić povedal kaj uporabnega? Je res, kot pravi sam, po vaših navodilih naredil analizo, kako odstraniti Janšo?

Niti na kraj pameti mi ni padlo, da bi v državni službi kot uslužbenec ministrstva za obrambo delal proti ministru. In če bi že, bi to naredil sam, ne pa prek takšnih posameznikov, kot je Radojčić. On je bil en tak, oprostite izrazu, revež, ni bil res visoko usposobljen obveščevalec, nekoč je bil arhivar, veliko je obljubljal, malo povedal. Na koncu smo imeli celo problem, kaj naj z njim. Od jeseni 1993 ga nisem videl nikoli več, odstavili so me še pred začetkom afere Depala vas.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.