Damjana Kolar

 |  Kultura

Prvi underground festival v samostojni Sloveniji

Son of the Velvet Rat

Son of the Velvet Rat

Na Limbuškem nabrežju blizu Maribora bo v nedeljo 10. avgusta celodnevni festival na prostem No Border Jam Festival, eden najstarejših punk festivalov v tem delu Evrope, ki je leta 2012 praznoval dvajseto obletnico. Tako kot lani bo tudi tokrat potekal v okviru Vegetarijanskega piknika, na katerem bodo nastopajoči izvajali akustični punk, protestne pesmi, socialno- in politično-zavedne pesmi. Več>>

"Vse skupaj se je začelo že leta 1992, ko je alternativna glasbena založba Front Rock skupaj z avstrijskimi partnerji izdala kompilacijsko zgoščenko, ki so jo nato predstavljali s skupnimi koncerti izvajalcev. Tako je No Border Jam postal prvi underground festival v samostojni Sloveniji, hkrati pa je to postala prva plošča založbe Front Rock, ki danes deluje pod okriljem Subkulturnega azila Maribor in se še vedno ukvarja z izdajo alternativne glasbe na različnih nosilcih zvoka in promocijo njenih avtorjev. Številne izdane plošče so ravno kompilacijske zgoščenke No Border Jam, ki še vedno predstavljajo vrhunce alternativne in punk glasbe ne le pri nas, marveč tudi v svetu."

Med nastopajočimi so se v bogati zgodovini znašla najpomembnejša imena underground glasbenikov z vsega sveta: Melvins, Marky Ramone, Oi! Polloi!, Anarchocrust, Citizen Fish in mnogi drugi. Pogosti gostje so bili tudi izvajalci iz bivše skupne države, denimo KUD Idijoti, Hoću? Neću! ali Goblini, nastopili pa so tudi najvidnejši predstavniki slovenske alternative, od CZD in Pridigarjev, preko Strelnikoff in Demolition group, do Dicky B. Hardy in 2227, festival pa je služil tudi kot "odskočna deska" za še neznane skupine, med katerimi sta danes nemara najbolj vidni Elvis Jackson in Scuffy dogs.

Letošnji No Border Jam festival, na katerem bodo nastopili Pankrti, Trash Candy, Deafness by Noise (Hr), Son of the Velvet Rat (A), Matej Krajnc, Tomi Lorber in orkester, Rukola, Special Delivery, A Bit Of All, D'Smokers, Bane & Dule, R.A.V.E.N., Riot Queen, bodo delno posvetili prijatelju Tomu Kutinu, glavnemu vokalistu skupine Scuffy Dogs, ki je zbolel za hudo boleznijo. Od vsake prodane vstopnice bodo 1 EUR namenili za njegovo zdravljenje.